Πέρασαν 135 χρόνια… Είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας

Πολιτισμός Σαν Σήμερα

Βλέπετε φωτογραφία του Ζάππειου Μεγάρου, κατά το 1935, της φωτογράφου Βούλας Παπαϊωάννου. Πέρασαν 135 χρόνια από τα εγκαίνια του Ζαππείου Μεγάρου, σαν σήμερα 20 Οκτωβρίου του 1888.

Ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της Αθήνας και από τα σημαντικότερα τοπόσημα της πόλης, το νεοκλασικό μέγαρο του Ζαππείου είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Το 1856 ο Ευαγγέλης Ζάππας, απέστειλε στον Βασιλιά Όθωνα ένα υπόμνημα, σύμφωνα με το οποίο επιθυμούσε να αναλάβει τα έξοδα για τη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα και παράλληλα την ανέγερση ενός Ολυμπιακού κτιρίου, όπου θα γινόταν η έκθεση δειγμάτων ελληνικής τέχνης και βιομηχανίας.

Το όραμά του ανέλαβε να υλοποιήσει μετά τον θάνατό του ο ξάδερφός του Κωνσταντίνος Ζάππας, ο οποίος χρηματοδότησε την ανέγερση του Μεγάρου. Τον τελικό σχεδιασμό του κτιρίου ανέλαβε ο Δανός αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν.

Πολλά ιστορικά γεγονότα πραγματοποιήθηκαν στο Ζάππειο με αποκορύφωμα την ιστορική υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (τότε Ε.Ο.Κ.) τη 1η Ιανουαρίου του 1981 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Επίσης, μετά από τη μεταπολίτευση, το Ζάππειο αποτέλεσε το κέντρο τύπου σε όλες τις Γενικές Εκλογές της χώρας, όπου οι νικητές και οι ηττημένοι των εκλογών δίνουν την καθιερωμένη συνέντευξη μετά το τέλος των εκλογών.

Σήμερα ο χώρος του Ζαππείου χρησιμοποιείται για διάφορες εκθέσεις και τελετές.