Σοκ… Κίνδυνος να σπάσει και να χαθεί στη θάλασσα το καράβι του Ναυαγίου της Ζακύνθου…

Ο τόπος μας

Σήμερα το Ναυάγιο της Ζακύνθου, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν είναι επισκέψιμο για λόγους ασφαλείας… Ήταν τον Σεπτέμβριο του 2018 όταν ένας μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε στη διάσημη παραλία Ναυάγιο της Ζακύνθου, σκορπώντας τον τρόμο στην παραλία που ήταν γεμάτη λουόμενους… Από τότε η διάσημη παραλία παραμένει κλειστή από το φόβο νέων κατολισθήσεων.

Το υπουργείο Τουρισμού κατάρτισε νομοσχέδιο για τη διάσωσή του προκειμένου να γίνει ξανά επισκέψιμο από τους τουρίστες. Το Ναυάγιο της Ζακύνθου είναι το δεύτερο πιο φωτογραφημένο σημείο της Ελλάδας, μετά την Ακρόπολη, και κινδυνεύει να χαθεί, καθώς «τον χειμώνα υπάρχει ο κίνδυνος να σπάσει στα δύο το πλοίο και να μας το πάρει το κύμα», όπως επισημαίνεται από το υπουργείο.

Αυτό που θα προβλεφθεί και θα γίνει είναι η συντήρηση ενός εθνικού πόρου που θα φέρνει τουρίστες συνεχώς στο νησί και άρα, θα βοηθάει όλη την τοπική οικονομία.


Από τις κατολισθήσεις του 2018.

Ο αντίλογος και η κριτική που δέχεται το υπουργείο τουρισμού είναι ότι “με δικαιολογία την ασφάλεια των πολιτών και του Ναυαγίου, η κυβέρνηση προχωράει σε ΣΔΙΤ, σε Ειδική Πολεοδόμηση στην αναδασωτέα περιοχή και σε ένα σημαντικό αρχαιολογικό τόπο”. Όπως επισημαίνεται “η πρόσβαση έτσι και αλλιώς γινόταν μόνο δια θαλάσσης. Αυτό που κάποιοι μηχανεύονται είναι η ιδιωτικοποίηση της παραλίας Ναυάγιο στη Ζάκυνθο με τη δημιουργία ιδιωτικής εταιρείας με έδρα την Αθήνα, την ιδιωτική πολεοδόμηση της περιοχής κατ’ εξαίρεση της κείμενης νομοθεσίας όσον αφορά την προστασία των δασών και τους όρους δόμησης».

Το Ναυάγιο της Ζακύνθου ή ο “Παναγιώτης”, είναι ένα ναυάγιο πλοίου στην απομονωμένη ακτή Άη Γιώργης της Ζακύνθου, και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του νησιού. Το πλοίο εντοπίστηκε την 5η Οκτωβρίου 1980 από περιπολικό σκάφος της Θαλάσσιας Οικονομικής Αστυνομίας και διαπιστώθηκε ότι μετέφερε λαθραία τσιγάρα. Η αξία των περίπου 2.000 κιβωτίων τσιγάρων εκτιμήθηκε στα 30 εκατομμύρια δραχμές.

Στην αρχή οι κάτοικοι είχαν θορυβηθεί εξαιτίας της περιβαλλοντολογικής καταστροφής που πίστευαν πως θα δημιουργούσε το συγκεκριμένο καράβι με το φορτίο του, και κατ’ επέκταση και στον τουρισμό του νησιού. Όμως λίγο καιρό μετά αποτέλεσε πόλο έλξης για τουρίστες εγχώριους και μη, ενώ κατατάσσεται στις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας και του κόσμου.