Εκπληκτικό θέαμα. Εδώ είναι το σπίτι της χελώνας Caretta-Caretta. Στις παραλίες γεννούν 93.000 αυγά

Ο τόπος μας

H χελώνα Caretta-Caretta είναι ένα από τα τρία είδη χελώνας που ζουν ακόμη στη Μεσόγειο και είναι δυνατόν να την δείτε στη Ζάκυνθο γιατί αποθέτει τα αυγά της στις παραλίες του κόλπου του Λαγανά. Ζουν στο θαλάσσιο πάρκο της Ζακύνθου που βρίσκεται κατά μήκος της νότιας ακτής, αγκαλιάζοντας την θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από το Ακρωτήρι Μαραθία μέχρι την παραλία του Γέρακα. Περιλαμβάνει τόσο τις περιοχές προς το εσωτερικό του νησιού στις παραλίες Λίμνη Κερί, Λαγανάς και Καλαμάκι, όσο και τις Στροφάδες που είναι δύο νησίδες σε απόσταση πενήντα ναυτικών μιλίων νότια της Ζακύνθου.

Η περίοδος επώασης είναι από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο, μήνες κατά τους οποίους τα θηλυκά βγαίνουν στην παραλία για να αποθέσουν τα αυγά. Η πιο σημαντική παραλία ωοτοκίας είναι αυτή των Σεκανιών, όπου κάθε καλοκαίρι «φθάνουν» εκεί εκατοντάδες χελώνες. Την προηγούμενη χρονιά, στα Σεκάνια, κατεγράφησαν 783 φωλιές, με 93.960 αυγά, εκ των οποίων όμως υπολογίζεται πως, ακόμα και στην περίπτωση που εκκολαφθούν όλα, μόνο 94 χελωνάκια θα καταφέρουν να επιβιώσουν, καθώς μόνο 1 στους 1.000 νεοσσούς επιβιώνει και καταφέρνει να ενηλικιωθεί.

Αυτές οι θαλάσσιες χελώνες μπορούν να φτάσουν σε σημαντικές διαστάσεις ( η μεγαλύτερη ζυγίζει 140 κιλά και έχει μήκος περίπου 120 εκατοστά, ενώ η μικρότερη 80 εκατοστά) αλλά η κίνησή τους παραμένει πολύ γρήγορη.
Χάρη στα μεγάλα μπροστινά πτερύγια και στα πίσω που είναι άκαμπτα μπορούν να φτάσουν τα τριάντα χιλιόμετρα την ώρα και έτσι να προστατεύονται από τυχόν κινδύνους.
Η Caretta Caretta έχει την ιδιαιτερότητα να γυρνά για να αποθέσει τα αυγά της στην ίδια παραλία όπου γεννήθηκε και επομένως έχει τεράστια σημασία η διατήρηση των συνθηκών για να διασωθούν οι φωλιές, διαφορετικά διακυβεύεται η επιβίωση του είδους.
Ζάκυνθος: Αυξήθηκε ο αριθμός των φωλιών της χελώνας caretta ...
Όταν είναι στη στεριά γίνονται ευάλωτα γιατί, λόγω του εκτοπίσματός τους κινούνται πολύ αργά και, αντίθετα από τις χελώνες της στεριάς, δεν έχουν την ικανότητα να κρύβονται μέσα στο κέλυφός τους για να προστατευθούν.
Η θηλυκή χελώνα εξερευνά το έδαφος ελέγχοντας την απόσταση από την θάλασσα, την θερμοκρασία και την ποιότητα της άμμου για να διαλέξει το πιο κατάλληλο μέρος όπου θα αποθέσει τα αυγά της.
Μόλις διαλέξει το σημείο σκάβει με τα πτερύγια μια τρύπα βάθους 50 εκ αποθέτει εκεί τα αυγά, που είναι μικρά και μαλακά ώστε να μη σπάνε πέφτοντας.
Γεννάει περίπου 120 αυγά που κάνουν (το 60%) πενήντα περίπου ημέρες για να εκκολαφθούν.
Τα νεογνά μόλις βγουν κατευθύνονται προς την θάλασσα ακολουθώντας τον ορίζοντα και το φώς του φεγγαριού που αντανακλάται στο νερό αλλά μόνο ένα μικρό μέρος επιβιώνει γιατί σήμερα υπάρχουν εμπόδια στην παραλία και φώτα από εστιατόρια και παμπ που αποπροσανατολίζουν τα χελωνάκια.
Όταν φτάσουν το νερό οι κίνδυνοι δεν τελειώνουν και μόνο ένα στα χίλια ενηλικιώνεται.

Χρονιά ρεκόρ το 2018 για τη Ζάκυνθο σε φωλιές θαλάσσιας χελώνας ...

Σπάνια είδη στο θαλάσσιο πάρκο

Τα πιο σημαντικά είδη ζώων που γίνεται προσπάθεια να διασωθούν είναι οι θαλάσσιες χελώνες Caretta Caretta και οι Μεσογειακές φώκιες Monachus Monachus. Εκτός από την θαλάσσια χελώνα και την μοναχή φώκια μέσα στο πάρκο γίνεται προσπάθεια διάσωσης και άλλων ειδών ζώων:
Πτηνά: Στον νότιο κόλπο της Ζακύνθου και στις Στροφάδες συχνάζουν αποδημητικά πουλιά, φενικόπτερα, άγριόκυκνοι και δείγματα του γέρακα προσκηνυτή.
Ερπετά και αμφίβια: Υπάρχουν επίσης πολλά βατράχια, χελώνες, ιγκουάνα και νερόφιδα.
Θηλαστικά: στη στεριά υπάρχουν πολλά ζώα όπως ο σκατζόχοιρος και τα αγριοκούνελα, ενώ στα νερά του πάρκου μπορούν να συναντηθούν δελφίνια με “ρύγχος σαν μπουκάλι” τους είδους Tursiops Truncatus

Δείτε ένα υπέροχο βίντεο της Χαρίκλειας Μινώτου, υπεύθυνης του προγράμματος του WWF στη Ζάκυνθο.