Επιτέλους το κατάλαβαν… Αυτό το δηλητήριο σκοτώνει σπάνια πουλιά στους υδροβιότοπους

Περιβάλλον

Η φύση νίκησε τα συμφέροντα… Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης της χρήσης μολύβδινων σκαγιών κυνηγών στους υγροτόπους της Ε.Ε., προτάσσοντας την προστασία της ανθρώπινης υγείας και της φύσης έναντι της εξυπηρέτησης των λόμπι των ευρωπαίων κυνηγών και της βιομηχανίας σκαγιών μόλυβδου.

Ο μόλυβδος χρησιμοποιείται σε σκάγια και αλιευτικά εργαλεία εδώ και δεκαετίες, παρά τη γνωστή σοβαρή επίπτωση που έχει στην ανθρώπινη υγεία, τη φύση και την άγρια ζωή, λόγω της εξαιρετικά υψηλής τοξικότητάς του. Τα μολύβδινα σκάγια είναι ουσιαστικά μικρά σφαιρίδια που κατά την εκπυρσοκρότηση διασπείρονται.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει για την απαγόρευση της χρήσης μολύβδινων σκαγιών στους υγροτόπους – dasarxeio.com

Εξαιτίας αυτού, μόνο ένας μικρός αριθμός σκαγιών εισέρχεται στο σώμα του θηράματος, με τα υπόλοιπα να καταλήγουν στο έδαφος ή τις υδάτινες επιφάνειες. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA) περίπου 21.000-27.000 τόνοι μόλυβδου καταλήγουν στο περιβάλλον ετησίως από αυτή τη χρήση!

Τα σκάγια αυτά, που καταλήγουν στον πυθμένα των υγροτόπων ή στην επιφάνεια του εδάφους, καταναλώνονται στη συνέχεια από υδρόβια πουλιά, όπως οι κύκνοι, οι πάπιες, οι χήνες και τα Φοινικόπτερα. Αυτό συμβαίνει διότι τα μπερδεύουν με χαλίκια, τα οποία συνηθίζουν να καταναλώνουν για τη διευκόλυνση της πέψης, ή με σπόρους. Ο ECHA εκτιμά ότι πάνω από ένα εκατομμύρια πουλιά πεθαίνουν ετησίως από την πρόσληψη μόλυβδου.

Η φύση νίκησε τα συμφέροντα: Πανευρωπαϊκή απαγόρευση της χρήσης μολύβδινων σκαγιών στους υγροτόπους | astros-kynourianews.gr

Μη τοξικές επιλογές είναι ευρέως διαθέσιμες, αποτελεσματικές και σε συγκρίσιμες τιμές, όπως για παράδειγμα τα ατσάλινα σκάγια. Η κεντρική φωτογραφία είναι με την ασπρομέτωπη Χήνα είναι του Τάσου Μπούνα / Elliniki Ornithologiki Etaireia

Διαδώστε το Εδώ ζεις