Σε αυτό το χωριό εντυπωσιάζουν οι ιδέες τους. Έτσι καθαρίζουν… τα μουστάκια

Ο τόπος μας

Φαίνεται σαν αυτά τα πράσα να φυτρώνουν μέσα στο νερό. Φυσικά δεν είναι έτσι. Πρόκειται απλά για τον βιώσιμο τρόπο που επινόησαν οι κάτοικοι του χωριού Δωροθέα στη βόρεια Ελλάδα που απέχει ένα χιλιόμετρο από την πόλη της Αριδαίας, για να ξεπλύνουν το… μουστάκι του πράσου, δηλαδή τη ρίζα του, ώστε να παραδώσουν το φυτό καθαρό στον καταναλωτή.

Το πράσο Δωροθέας θεωρείται μοναδικό στο είδος του. Η καλλιέργεια αυτού του εξαδέλφου του κρεμμυδιού ευδοκιμεί ιδιαίτερα λόγω του κλίματος στην περιοχή της Αλμωπίας, όμως για τους Δωροθεάτες αποτελεί την κύρια αγροτική τους δραστηριότητα.

Κι επειδή η καλλιέργεια του πράσου είναι χειμερινή και επίπονη, οι παραγωγοί σκέφτηκαν πως το καθάρισμα του φυτού πριν την προώθηση στην αγορά δεν χρειάζεται κόπο, αλλά… τρόπο. Στο ένα χιλιόμετρο από το χωριό, πηγάζει νερό μέσα από τη γη, το οποίο και ρέει προς την Δωροθέα, δημιουργώντας έναν ποταμό, τον… «Κρύο Νερό», όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι.

Εκεί οι πρασοκαλλιεργητές της Δωροθέας διαμόρφωσαν μια φυσική δεξαμενή όπου τοποθετούν τα δεμάτια πράσων, δεμένα ανά 15 ή και 20 φυτά, βάρους έως και οκτώ κιλά και ύψους έως και 70 πόντους, με στόχο να ξεπλυθεί παντελώς το «μουστάκι τους», δηλαδή η ρίζα του φυτού και να παραδοθεί έτσι στους εμπόρους και να φτάσει καθαρό στους καταναλωτές.

Ξηλώνουν ένα- ένα τα φυτά από τη γη. Στη συνέχεια τα μεταφέρουν σπίτι όπου και τα καθαρίζουν πάλι με το χέρι ένα- ένα και κατόπιν τα δένουν με σπάγκους ή με το χέρι ή στη μηχανή και τα πάνε στον ποταμό «Κρύο Νερό», όπου και τα αφήνουμε από μία μέχρι και έξι ώρες, προκειμένου να ξεπλυθούν καλά. Η μέση ετήσια παραγωγή πράσων στο χωριό, υπολογίζεται σε 1.600 τόνους.