Αυτό το Όσκαρ το πέταξε στα σκουπίδια… Για ένα από τα πλέον γνωστά, παγκοσμίως, τραγούδια. Βίντεο

Ελληνικός κινηματογράφος Η Ελλάδα παλιά...

Ήταν 17 Απριλίου του 1961… Από τη σκηνή της λαμπερής τελετής των Βραβείων Όσκαρ ανακοινώνεται πως το Χρυσό Αγαλματίδιο για το Καλύτερο Πρωτότυπο Τραγούδι πηγαίνει στον Έλληνα συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι για το τραγούδι «Τα Παιδιά του Πειραιά» που έγραψε για την ταινία του Ζυλ Ντασσέν «Ποτέ την Κυριακή», με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη.

Ο Μάνος Χατζιδάκις, δεν παραβρέθηκε στην τελετή απονομής των Όσκαρ, ούτε κάποιος άλλος το παρέλαβε… Λίγες μέρες αργότερα η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου απέστειλε το Όσκαρ με το ταχυδρομείο,  αλλά το χρυσό αγαλματίδιο χάθηκε στη διαδρομή! Η Ακαδημία Κινηματογράφου του έστειλε ένα αντίγραφο…

Ο Χατζιδάκις δεν «αγάπησε» ποτέ τα «Παιδιά του Πειραιά», αν και αποτέλεσε ένα από τα πλέον γνωστά παγκοσμίως, ούτε το Όσκαρ που του απονεμήθηκε. Σε κείμενο του με τίτλο: «Η Ρωμαϊκή Αγορά έτσι όπως γέννησε τα τραγούδια μου», μεταξύ άλλων είχε γράψει: «…Και το επίσημο κράτος με γιόρτασε για το Όσκαρ που πήρα ερήμην μου και έξω απ’ τα δικά μου σχέδια. Πάλεψα χρόνια για ν’ αφαιρέσω αυτό τον “τίτλο τιμής” από την πλάτη μου…».

Το αγαλματίδιο του Όσκαρ, παραλίγο να χαθεί οριστικά… Αν μια γυναίκα που δούλευε στην οικία Χατζιδάκι δεν έλεγε απορημένη στην αδερφή του συνθέτη: «Σήμερα η σακούλα με τα σκουπίδια είναι πολύ βαριά». Τότε η αδερφή του, η Μιράντα, ψαχούλεψε και βρήκε το χρυσό αγαλματίδιο στον δρόμο για τη χωματερή και το φυγάδευσε στο σπίτι της…

Όταν ο Χατζιδάκις φωτογραφήθηκε κρατώντας το Όσκαρ, το βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία, δεν ήταν αυτό που έγραφε το όνομά του, αλλά εκείνο που δανείστηκε από την Κατίνα Παξινού, για τις ανάγκες της φωτογράφισης.

Σύνολο επισκέψεων 72,872 , Σήμερα 1,068