Μπορεί αυτή η βιταμίνη να συνδέεται με τη μακροζωία, όμως χρειάζεται και προσοχή… Σε ποιες τροφές βρίσκεται

Διατροφή

Επιστημονική μελέτη υπογραμμίζει ότι παρόλο που κάθε βιταμίνη αποφέρει συγκεκριμένα οφέλη για τον οργανισμό, η βιταμίνη Κ ίσως να έχει ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα, εξαιτίας της σύνδεσής της με την πολυπόθητη μακροζωία.

Οι επιστήμονες αφού μελέτησαν περισσότερους από 4.000 συμμετέχοντες ηλικίας 54 έως 76 ετών, διαπίστωσαν ότι εκείνοι με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Κ αντιμετώπιζαν 19% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Αυτή η σύνδεση μπορεί να οφείλεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, επειδή η βιταμίνη Κ είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση υγιών αιμοφόρων αγγείων.

Έρευνες επιστημόνων καταγράφουν ότι όπως κάθε άλλη απαραίτητη βιταμίνη ή μέταλλο, είναι σημαντικό για τα άτομα όλων των ηλικιών να λαμβάνουν τη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης Κ, με τους ηλικιακά μεγαλύτερους να χρειάζονται περισσότερο. Αυτό διότι καθώς μεγαλώνουμε, η ικανότητα απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών των τροφίμων μειώνεται, σύμφωνα με επιστήμονες του Κρατικού Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την βιταμίνη Κ, καθώς όχι μόνο ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία αλλά επηρεάζει και την πυκνότητα των οστών. Μάλιστα ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η βιταμίνη Κ μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία ασβεστίου και την υγεία των οστών, ειδικά όταν συνδυάζεται με βιταμίνη D.

Επίσης τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν στρέψει την προσοχή τους στη πιθανή προστατευτική δράση της βιταμίνης Κ στην υγεία της καρδιάς. Ο λόγος είναι ότι η βιταμίνη Κ επηρεάζει τη δράση μιας πρωτεΐνης που προφυλάσσει από την αποτιτάνωση των αγγείων και συνεπώς πιθανότατα μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.

«Πηγές» βιταμίνης Κ

Για να ενισχύσετε την πρόσληψη της βιταμίνης Κ θα ήταν καλό να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή τα σκούρα πράσινα φυλλώδη, αλλά και τα σταυρανθή λαχανικά. Τα τρόφιμα που θεωρούνται καλές πηγές της βιταμίνης Κ (υπό τη μορφή της βιταμίνης Κ1) είναι τα λαχανικά και ιδιαίτερα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ενώ μπορούμε επίσης να την προσλάβουμε και από ορισμένα φυτικά έλαια (π.χ. σογιέλαιο, κραμβέλαιο), φρούτα (ακτινίδιο, αποξηραμένα σύκα, αβοκάντο, βατόμουρα, σταφύλια, αχλάδι, μάνγκο, παπάγια) και καρπούς.

Το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά περιέχουν τη βιταμίνη Κ1 σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο η βιταμίνη Κ2 βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα σε αυτά τα τρόφιμα. Επίσης, τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν τη βιταμίνη Κ2. Τέλος, αν προστεθεί μια συνθετική μορφή της βιταμίνης Κ2 σε ζωοτροφές πουλερικών και χοίρων, σε αυτές τις περιπτώσεις τα προϊόντα αυτά όταν καταναλωθούν περιέχουν αυτή τη μορφή της βιταμίνης Κ2.

Προσοχή

Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ως προς την ποσότητα πρόσληψης της βιταμίνης Κ, καθώς αυτή αλληλοεπιδρά με ορισμένα φάρμακα. Αυτά είναι: τα αντιπηκτικά φάρμακα, τα αντιβιοτικά, φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την απώλεια βάρους, για τη μείωση της χοληστερόλης. Πηγή περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition,

Διαδώστε το Εδώ ζεις