Ήδη διανύουμε περίοδο με αρκετό κρύο και πολλοί άρχισαν να χρησιμοποιούν το τζάκι για να ζεσταθούν…
Όμως, όταν στις ξυλόσομπες ή τα τζάκια χρησιμοποιούνται για καύση παλιά έπιπλα ή παλιές μοριόπλακες, ινόπλακες (MDF), κόντρα-πλακέ ή προϊόντα επενδεδυμένα με “μελαμίνες” ή βαμμένα ξύλα, ο κίνδυνος για την υγεία είναι σοβαρός, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος ανάφλεξης της αιθάλης που συσσωρεύετα στην καμινάδα, παράγονται τοξικές αναθυμιάσεις και επικίνδυνα καυσαέρια που εκπέμπονται όχι μόνο στο εξωτερικό περιβάλλον αλλά και στο εσωτερικό του σπιτιού.
Επιστήμονες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας επισημαίνουν ότι τα μικροσωματίδια που εκλύονται από τα τζάκια ενοχοποιούνται κάθε χρόνο, για πάνω από 300 χιλιάδες πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη και τουλάχιστον 8 χιλιάδες στην Ελλάδα.
Η καύση των ξύλων εκλύει στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον (στον αέρα) μεγάλες ποσότητες πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), βενζολίου, διοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων και μάλιστα των πιο μικρών, των γνωστών ως PM 2,5μm, τα οποία διεισδύουν και εγκαθίστανται πολύ βαθιά στις κυψελίδες του πνεύμονα και από εκεί περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν σε διάφορα όργανα του σώματος.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πολλαπλασιάζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Η μόλυνση στην Αθήνα δεν έχει καλό εξαερισμό. Επίσης, στα Γιάννενα, στη Λάρισα, σε πόλεις της βόρειας Ελλάδας, η μόλυνση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ειδικά αυτές οι πόλεις της βόρειας Ελλάδας, αλλά και της νότιας, π.χ. η Πάτρα, έχουν και εισαγόμενη ατμοσφαιρική μόλυνση από γειτονικά κράτη, αλλά και από άλλες αιτίες, όπως για παράδειγμα τα λιμάνια που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα από τα φουγάρα των πλοίων, που οι εκπομπές τους είναι ιδιαίτερα ρυπογόνες και καρκινογόνες.
Ποια ξύλα είναι ακατάλληλα να καίτε στο τζάκι
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ απαγορεύεται ρητά και αυστηρά η καύση βαμμένων (ειδικότερα με λαδομπογιές) ή βερνικωμενων ξυλων, κομματιών από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικού, καθώς όλα αυτά οδηγούν σε εκπομπή τοξικών αερίων μέσα και έξω από το σπίτι. Απαγορεύεται επίσης η χρήση χημικών προσαναμμάτων καθώς και η αγορά ξυλείας εμποτισμένης με χημικά, που αποσκοπούν σε αργή καύση, εύκολο άναμμα κλπ για όλους τους παραπάνω λόγους.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στον κισσό. Η καύση του δηλητηριώδους κισσού, το δηλητήριο σουμάκ, το δηλητήριο βελανιδιάς ή σχεδόν οτιδήποτε άλλο με “δηλητήριο” απελευθερώνει μια καυστική ρητίνη, το αιθέριο έλαιο urushiol στον καπνό και κατά συνέπεια στην ατμόσφαιρα εκτός και εντός του σπιτιού μας. Εάν το αναπνεύσετε μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες και να δημιουργήσει σοβαρά αλλεργικά αναπνευστικά προβλήματα.
Ακόμη δέντρα όπως το πεύκο, το έλατο ή το κυπαρίσσι έχουν το λεγόμενο «μαλακό» ξύλο, το οποίο καίει πολύ γρήγορα, αφήνει λίγα κάρβουνα και δημιουργεί πάρα πολύ καπνό που μπορεί να καλύψει και να βουλώσει την καμινάδα με αιθάλη (μακροπρόθεσμα προφανώς, αυτό δεν είναι ασφαλές για την υγεία μας). Γενικά είναι πολύ εύφλεκτα και αρκετά επικίνδυνα για ανεξέλεγκτη καύση.