Οι Τρεις Ιεράρχες ήταν κρυμμένοι και τους αποκάλυψαν…

Πολιτισμός

Σήμερα εορτάζουν οι Τρεις Ιεράρχες, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Θεολόγος, προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών. Αναδείχθηκαν Πατέρες της Εκκλησίας και Άγιοι. Η σοφία και η δράση τους, τους έδωσε τον τίτλο των Μεγίστων Φωστήρων, όπως ψέλνεται και στο τροπάριό τους: «Τους Τρεις Μεγίστους Φωστήρας Της Τρισηλίου Θεότητος…».

Η εικόνα των Τριών Ιεραρχών που ακολουθεί, είναι του 14ου αιώνα και φιλοξενείται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Το συγκλονιστικό στοιχείο είναι ότι είχε καλυφθεί από άλλη παράσταση των Τριών Ιεραρχών στα μεταβυζαντινά χρόνια. Τα δύο ζωγραφικά στρώματα διαχωρίστηκαν από τον πρώτο Έλληνα διπλωματούχο συντηρητή Τάσο Μαργαριτώφ, με τη συνδρομή των επίσης σημαντικότατων συντηρητών Σταύρου Παπαγεωργίου και Θάλειας Παπαγεωργίου το 1985.

Ο διαχωρισμός αυτός αποτελεί τον, μεγαλύτερων διαστάσεων, διαχωρισμό ζωγραφικών στρωμάτων φορητής εικόνας, που έχει πραγματοποιηθεί σε ελληνικό μουσείο. Ο Τάσος Μαργαριτώφ, πρωτοπόρος και διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας συντηρητής, είχε ήδη εφαρμόσει με επιτυχία μέθοδο διαχωρισμού επάλληλων ζωγραφικών στρωμάτων από τις αρχές της δεκαετίας του ’60.

Από τις σημαντικότερες εργασίες του ήταν η συντήρηση αρχαιοτήτων στη Σαντορίνη, στη Βεργίνα, στη Δήλο, στο Λευκαντή, στο Βόλο, στην Αγχίαλο, καθώς και στη Βεργίνα όπου διέσωσε και το περίφημο κόκκινο ύφασμα. Επίσης, εκτός από την Ελλάδα, συντήρησε τοιχογραφίες παλαιοχριστιανικών, βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων στην Ιταλία (π.χ. Santa Maria Antiqua του 7ου αιώνα στη Ρώμη), στο Σινά, στα Ιεροσόλυμα και αλλού, στους Άγιους Τόπους.

Διαδώστε το Εδώ ζεις