Η μεγαλύτερη τραγωδία του ελληνικού αθλητισμού… Δεν αποδόθηκαν ποτέ οι ευθύνες…

Η Ελλάδα παλιά... Σαν Σήμερα

Συμπληρώνονται σήμερα 43 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της τραγωδίας της Θύρας 7 του Ολυμπιακού…

Δεκαεννέα νέοι άνθρωποι, οπαδοί του Ολυμπιακού ποδοπατούνται μέχρι θανάτου στο στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης, μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ του Ολυμπιακού και της Α.Ε.Κ.. Δύο ακόμη πεθαίνουν μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία σε νοσοκομείο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών σε 21…

Ήταν η πιο μαύρη σελίδα του ελληνικού αθλητισμού…

Ήταν απόγευμα της 8ης Φεβρουαρίου του 1981 στο  Στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης», όταν οι «ερυθρόλευκοι» επικρατούσαν της ΑΕΚ με 6-0 μεγάλη νίκη επί της Ένωσης και το κλίμα στις εξέδρες ήταν πανηγυρικό. Η μοίρα όμως είχε αντίθετη άποψη και έπαιξε σε 21 φίλους της πειραϊκής ομάδας το πιο σκληρό παιχνίδι. Τα τουρνικέ στην Θύρα 7 δεν ήταν ανοιχτά με αποτέλεσμα ο κόσμος να συσσωρεύεται και η κατάσταση να γίνεται ασφυκτική από το πλήθος που βρίσκεται στα σκαλάκια που οδηγούν στην έξοδο.

Το πρώτο στραβοπάτημα φέρνει το χάος. Την ώρα που οπαδοί βρίσκονται πεσμένοι στα σκαλιά της Θύρας 7, συνεχώς καταφθάνει νέο πλήθος που τους πατάει οδηγώντας κάποιους στον θάνατο. Κανείς δεν ακούει τις κραυγές απόγνωσης, αφού το κλίμα είναι πανηγυρικό και επικρατεί χαμός. Άλλοι φωνάζουν για την ομάδα τους, άλλοι για την ίδια τους τη ζωή. Η ασφυξία παραμονεύει για πολλούς. Εκατοντάδες άτομα ποδοπατούνται γράφοντας ένα από τα χειρότερα κεφάλαια στην ιστορία του αθλητισμού της χώρας μας.

Tragodia03

Δεν αποδόθηκαν ευθύνες

Ωστόσο,  δεν αποδόθηκαν ποτέ οι ευθύνες στους αρμόδιους. Όπως σημειώνει το sansimera.gr, το πιο εξοργιστικό γεγονός της όλης ιστορίας είναι ότι μέχρι σήμερα κανείς από τους υπευθύνους δεν έχει λογοδοτήσει για την απίστευτη αυτή τραγωδία. Οι 5 φύλακες της Θύρας 7, που πρωτόδικα είχαν καταδικασθεί σε φυλάκιση 10 ετών, αθωώθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Πειραιά, στις 22 Σεπτεμβρίου του 1986.

Tragodia05

Τα θύματα της θύρας 7

Τουμανίδης Παναγιώτης – ετών 14, Παναγούλης Ηλίας – ετών 17, Σκλαβούνης Κωνσταντίνος – ετών 17, Αμίτσης Γεράσιμος – ετών 18, Κανελλόπουλος Ιωάννης – ετών 18, Λεωνιδάκης Σπυρίδων – ετών 18, Σπηλιόπουλος Ιωάννης – ετών 19, Φίλος Νικόλαος – ετών 19, Διαλυνάς Ιωάννης – ετών 20, Λούπος Ευστράτιος – ετών 20, Μάχας Βασίλειος – ετών 20, Κωστόπουλος Μιχαήλ – ετών 21, Ανδριώτης Σπυρίδων – ετών 24, Χαϊρατίδου Ζωγραφιά – ετών 24, Καρανικόλας Κωνσταντίνος – ετών 25, Μάρκου Μιχαήλ – ετών 27, Μπίλλας Κωνσταντίνος – ετών 28, Πιτσώλης Αναστάσιος – ετών 30, Κουρουπάκης Αντώνιος-Ανδρέας – ετών 34, Χατζηγεωργίου Χρήστος – ετών 34, Αδαμόπουλος Δημήτριος – ετών 41

Δείτε το βίντεο-αφιέρωμα από την ΠΑΕ Ολυμπιακός