“Τέρατα” κυκλοφορούν στα νερά του Αιγαίου και μπορούν να φτάσουν τα 450 κιλά!

Περιβάλλον

Τα ψάρια αυτά αλιεύονται στο Αιγαίο, αλλά και σε όλες τις θάλασσες του κόσμου, με αποτέλεσμα αρκετά είδη να βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης από την υπεραλίευση και την παράνομη αλιεία. Ο λόγος για τον κόκκινο τόνο, το μεγαλύτερο είδος τόνου…

Στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στο Αιγαίο, η αλιεία τους γίνεται συνήθως με κυκλωτικά δίχτυα (γριγρι). Πολλές φορές οι τόνοι που αιχμαλωτίζονται σε αυτά τα δίχτυα οδηγούνται σε φάρμες πάχυνσης, ώστε να μεγαλώσουν και το κρέας του να αποκτήσει μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος. Μπορούν να φτάσουν σε ταχύτητες μέχρι 70 χιλιόμετρα την ώρα και το βάρος τους μπορεί να φτάσει έως και τα 450 κιλά.

Είναι ενδεικτικό ότι ψαράδες από Κάλυμνο έπιασαν στα δίχτυα τους τόνο μήκους 2.74 μέτρα και βάρους 288 κιλών. Ενδεχομένως ο πιο μεγάλος που έχει αλιευτεί ποτέ στα νερά του Αιγαίου τα τελευταία χρόνια.

Ο ερυθρός ή κόκκινος τόνος είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψάρια με οστέινο σκελετό (οστεϊχθύες). Είναι γνωστός επίσης ως τόνος με γαλάζια πτερύγια ή κυανόπτερος και επίσης κόπανος, όρκυνος, ορτσίνι, μαγιάτικο, γλουπέας, γοφός ή γόφος ή απλά τόνος.

Περίοδος αλιείας ερυθρού τόνου 2018 | ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΝΕΑ

Είναι ένα γρήγορο και δυνατό ψάρι, το οποίο κατατάσσεται στους κορυφαίους θηρευτές του ωκεανού. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι οι μύες του παράγουν αρκετή θερμότητα ώστε να έχει υψηλότερη θερμοκρασία σώματος από αυτή του περιβάλλοντος.

Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, ο ερυθρός τόνος χαίρει μεγάλης εκτίμησης ως τροφή, ιδιαίτερα στην Ιαπωνία, όπου χρησιμοποιείται ωμός στο σούσι. Η μεγάλη εμπορική αξία (ένας τόνος έχει πουληθεί για περισσότερο από ένα εκατομμύριο δολάρια) έχει οδηγήσει στην υπεράλιευση του είδους. Τα αποθέματα των τόνων στο δυτικό Ατλαντικό έχουν μειωθεί κατά 82% από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα.

Διαδώστε το Εδώ ζεις