Έσωσαν από την καταστροφή «χαμένα», εδώ και έναν αιώνα, αριστουργήματα του ζωγράφου Νικολάου Γύζη

Πολιτισμός

Δίπλα στον πύργο Παλατάκι του Χαϊδαρίου υπάρχει ένα νεοκλασικό κτήριο στο οποίο έζησε ο σπουδαίος ζωγράφος Νικόλαος Γύζης. Εκεί φιλοτέχνησε τις τοιχογραφίες του με θέμα τις «4 Εποχές». Στους τοίχους αποτυπώνονται οι τέσσερις εποχές: Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας, με τον τελευταίο να λείπει, αφού την θέση του πήρε ένας φεγγίτης κατά τις καταστροφικές δεκαετίες του νεοκλασικισμού…

Οι τοιχογραφίες, πρώιμα έργα του Έλληνα ζωγράφου, που του προσέφεραν και το πρώτο του εισόδημα, ανήκαν στα «χαμένα» έργα του για έναν σχεδόν αιώνα, καθώς θεωρούνταν πως βρίσκονταν σε κάποιο από τα
ήδη κατεδαφισμένα κτίσματα του συγκροτήματος και ήταν γνωστές μόνο από τη βιβλιογραφία.

Η εικόνα ίσως περιέχει: εσωτερικός χώρος

Οι εργασίες αποκατάστασης όμως του οικοδομήματος, τον Μάιο του 2002, που έγιναν με χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού και φορέα υλοποίησης τον Δήμο Χαϊδαρίου, ώστε να διαμορφωθεί σε πολιτιστικό και εκθεσιακό κέντρο, έφεραν στο φως τις τοιχογραφίες κάτω από στρώματα ασβέστη.

Οι μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας τοιχογραφίες του Ν. Γύζη, που βρίσκονται στο ομώνυμο κτίριο κοντά στο Παλατάκι, αντιμετωπίζουν εδώ και αρκετά χρόνια κίνδυνο σοβαρής φθοράς λόγω της υγρασίας που συγκεντρώνεται στο εσωτερικό του νεοκλασικού κτιρίου.

Με κατεπείγουσα επιστολή στο Υπουργείο Πολιτισμού ο Δήμος Χαϊδαρίου ζήτησε την διενέργεια αυτοψίας στο κτίριο και την λήψη μέτρων προστασίας των τοιχογραφιών. Μετά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε, συνεργείο της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού έλαβε άμεσα σωστικά μέτρα προστασίας των τοιχογραφιών. Στο τμήμα της οροφογραφίας που παρουσιάζει αποκόλληση από το υπόστρωμα, τοποθετήθηκε σταθερό μεταλλικό ικρίωμα και κατάλληλη προστασία.

Κτίριο Ν. Γύζη | Σύνδεσμος Συριανών