Ρεκόρ Γκίνες… Το χωριό που έβγαλε εκατοντάδες επιστήμονες… Και σήμερα δεν έχει ούτε δημοτικό σχολείο…

Ο τόπος μας

Πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας κρύβουν ενδιαφέρουσες ιστορίες που συνήθως τις μαθαίνουμε όταν τις επισκεφθούμε με αφορμή μια εκδρομή. Τότε συνειδητοποιείς πόσο ενδιαφέροντα πράγματα μπορεί να συμβαίνουν στα πιο μικρά και άγνωστα μέρη της Ελλάδας που σε περιμένουν να τα εξερευνήσεις…

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με ένα ελληνικό χωριό που έχει κάτι το ξεχωριστό. Ο λόγος για το χωριό Κρεμμύδια το οποίο λίγοι ξέρουν ότι έχει μπει στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες. Το χωριό Κρεμμύδια βρίσκεται στο νομό Μεσσηνίας σε μια πολύ όμορφη, από άποψη φυσικού κάλλους, περιοχή. Μπορεί επίσης να ακούσετε να το αποκαλούν Φουρτζοκρέμμυδα, Βελανιδιά ή Φούρτζη.

Το έτος 1999, το όμορφο αυτό χωριό της Μεσσηνίας θεωρήθηκε με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν, ως το χωριό με το μεγαλύτερο ποσοστό πτυχιούχων επιστημόνων στο σύνολο των κατοίκων του!

Τα Κρεμμύδια Μεσσηνίας στο βιβλίο Γκίνες - Αφιέρωμα από την εκπομπή "People" (βίντεο)

Πιο συγκεκριμένα το ποσοστό αναλογίας επιστημόνων επί του γενικού πληθυσμού της κοινότητας ανερχόταν στο 30%! Ανατρέχοντας το μακρινό 1893 οπότε και ξεκίνησε να λειτουργεί το σχολείο στο χωριό και έως το 1999 φαίνεται ότι όντως από εκεί αναλογικά έγινε και η μεγαλύτερη αποφοίτηση πτυχιούχων επιστημόνων οι οποίοι έφτασαν τους 810.

Σήμερα, δυστυχώς, δεν λειτουργεί πλέον ούτε το μοναδικό δημοτικό σχολείο του χωριoύ λόγω έλλειψης μαθητών.

Το Χωριό Κρεμμύδια έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες - Messinia Radio

Στα Κρεμμύδια είχε γίνει στις 7 Απριλίου του 1825 σφοδρή μάχη, ανάμεσα στις δυνάμεις του Ιμπραήμ που λεηλατούσε την Πελοπόννησο στο όνομα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των επαναστατημένων Ελλήνων, που είχαν τότε μπροστάρηδες οπλαρχηγούς τον Καραϊσκάκη, τον Τζαβέλα και τον Μπότσαρη. Η εξέλιξη της μάχης δεν ήταν καλή για τον Αγώνα: Οι Έλληνες περικυκλώθηκαν και μετά από απώλεια 500 ανδρών, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.