Εκπληκτικές εικόνες του “βαθέως ουρανού” που τράβηξε ο “Αρίσταρχος” της Ελλάδας… Από τα κορυφαία της Ευρώπης…

Κόσμος

Εντυπωσιακές εικόνες ουράνιων αντικειμένων έχουν φωτογραφηθεί από το τηλεσκόπιο “Αρίσταρχος” του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Βρίσκεται στην Αχαΐα, στη δεύτερη ψηλότερη κορυφή του όρους Χελμός, τη Νεραϊδόραχη, σε υψόμετρο 2.340 μέτρων, επάνω από το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων. Η τοποθεσία αυτή επιλέχθηκε γιατί είναι από τα σημεία της Ευρώπης με τη χαμηλότερη φωτορύπανση και το τηλεσκόπιο είναι συνήθως πάνω από τα σύννεφα…

Το κατοπτρικό τηλεσκόπιο Αρίσταρχος κόστισε 4 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προήλθαν από ευρωπαϊκά κονδύλια του Υπουργείου Ανάπτυξης.  Θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα τεχνολογικά τηλεσκόπια της Ευρώπης. Έχει μεγάλη ακρίβεια στόχευσης και παρακολούθησης ουράνιων αντικειμένων.

Έχει πάρει το όνομά του από τον Αρίσταρχο τον Σάμιο, αστρονόμο της αρχαιότητας, ο οποίος πρώτος διατύπωσε ότι το κέντρο του τότε γνωστού “σύμπαντος”, ήταν ο ήλιος και όχι η Γη, κατά την τότε επικρατούσα άποψη. Το τηλεσκόπιο είναι το μεγαλύτερο των Βαλκανίων και το δεύτερο μεγαλύτερο της Ηπειρωτικής Ευρώπης.

Τα αντικείμενα “βαθέως ουρανού” που δημοσιοποιούνται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, είναι:

Η αρχική εικόνα είναι δακτυλιοειδές νεφέλωμα (Ring Nebula) στον αστερισμό της Λύρας.

– Σπειροειδής γαλαξίας NGC 6951 στον αστερισμό του Κηφέα

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

– Νεφέλωμα του μικρού Αλτήρα (Little Numbbell Nebula) στον αστερισμό του Περσέα

Μπορεί να είναι εικόνα ουρανός

– Νεφέλωμα του Καρκίνου (Crab Nebula) στον αστερισμό του Ταύρου)

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο

Διαδώστε το Εδώ ζεις