Ναι, με ακούτε; Όλα ξεκίνησαν από τα σήματα καπνού… Βίντεο η εύθυμη πλευρά της επικοινωνίας

Αφιερώματα

Η 17η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας. Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την επέτειο από την υπογραφή της πρώτης Διεθνούς Σύμβασης Τηλεγράφων, που είχε σαν αποτέλεσμα τη μετέπειτα δημιουργία της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) η οποία συγκροτήθηκε το 1865.

Όλα ξεκίνησαν στις 24 Μαΐου του 1844, όταν ο Σάμιουελ Μορς έστειλε το πρώτο του μήνυμα μέσω τηλεγραφικής γραμμής από την Ουάσιγκτον στη Βαλτιμόρη, εγκαινιάζοντας την τηλεπικοινωνιακή πραγματικότητα. Μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια ο τηλέγραφος ήταν διαθέσιμος για το κοινό και στις 17 Μαΐου 1865, ιδρύθηκε στο Παρίσι ο Παγκόσμια Τηλεγραφική Ένωση από 20 κράτη, ανάμεσά τους και η χώρα μας.

Στη σύγχρονη εποχή η Παγκόσμια Τηλεπικοινωνιακή Ένωση, είναι ένας Παγκόσμιος Οργανισμός που κινείται μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ - Εκεί που ζωντανεύει η εμπειρία της ...

Πρώιμες Τηλεπικοινωνίες

1200 π.Χ.

Ο Όμηρος μιλάει για σήματα φωτιάς και σήματα καπνού στην Ιλιάδα.

700 π.Χ έως 300 π.Χ.

Ταχυδρομικά περιστέρια χρησιμοποιούνταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

200 π.Χ. έως 100 π.Χ.

Οι Αγγελιοφόροι πεζοί ή με άλογα ήταν κοινό φαινόμενο στην Αίγυπτο και στην Κίνα. Είχαν χτιστεί ακόμα και σταθμοί ανεφοδιασμού για αγγελιοφόρους. Μερικές φορές σήματα φωτιάς χρησιμοποιούνταν για την μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των σταθμών, αντί ανθρώπων.

37 π.Χ.: Ηλιογράφος

Η Πρώτη καταγεγραμμένη χρήση καθρεπτών για αποστολή μηνυμάτων από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τιβέριο.

11 π.Χ.

Οι Ρωμαίοι εγκαθιδρύουν ταχυδρομικές υπηρεσίες.

1560

Εφευρέθηκε η πρώτη φωτογραφική μηχανή (camera obscura).

1588

Η άφιξη της Ισπανικής Αρμάδας ανακοινώθηκε με σήματα φωτιάς.

1714

Ο Άγγλος Henry Mill πατένταρε πρώτος την γραφομηχανή.

1791: O πρόδρομος του σημαφόρου

Οι αδελφοί Chappe παίρνουν άδεια από την Γαλλία για να στήσουν ένα σύστημα αποστολής μηνυμάτων με κινητούς βραχίονες πάνω σε ένα στύλο, έτσι ώστε να στέλνουν μηνύματα ο ένας στον άλλο, με την θέση των βραχιόνων να αναπαριστά γράμματα του αλφαβήτου.

1793

Οι αδελφοί Chappe εγκαθιστούν το πρώτο εμπορικό σύστημα σημαφόρων μεταξύ δυο τοποθεσιών κοντά στο Παρίσι. Ο Ναπολέων το λάτρεψε και σύντομα κατασκευάστηκαν συστήματα σημαφόρων που κάλυπταν τις κυρίες πόλεις της Γαλλίας. Σύντομα το σύστημα υιοθετήθηκε από την Ιταλία, την Γερμανία και την Ρωσία με χιλιάδες άτομα να επανδρώνουν τους σταθμούς. Το σύστημα μπορούσε να μεταδώσει περίπου 125 χαρακτήρες το λεπτό. Code books χρησιμοποιούνταν για την αναπαράσταση ολόκληρων προτάσεων με λίγες κινήσεις. Οι σημαφόροι δεν ήταν τόσο επιτυχείς στην Αγγλία λόγω της αιθαλομίχλης από την Βιομηχανική Επανάσταση. Υπήρχαν συστήματα σημαφόρων και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το τελευταίο σύστημα εν λειτουργία ήταν στην Αλγερία και σταμάτησε να λειτουργεί το 1860.

Η εξέλιξη των τηλεπικοινωνιων απο το ραδιόφωνο ως το συγχρονα ...

Στη Σίφνο, κάθε χρόνο, αναβιώνουν, μέσω καπνού και κατόπτρων, την επικοινωνία του δικτύου των αρχαίων πύργων-φρυκτωριών και ακροπόλεων του νησιού, μετά από δυόμισι χιλιάδες περίπου χρόνια από την πρώτη χρήση τους. Σε ογδόντα πέντε σημεία σε όλη τη Σίφνο εθελοντές ανάβουν κόκκινα καπνογόνα για να επικοινωνήσουν.

Μπορεί σήμερα οι τηλεπικοινωνίες να έχουν ξεφύγει από τα σύνορα του καλωδίου, αλλά το παραδοσιακό τηλέφωνο ήταν πάντα βασικός πρωταγωνιστής στις περισσότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Δείτε το αφιέρωμα της Finos Film