Συγκλονιστικό βίντεο. Τι μας κάνει ευτυχισμένους και υγιείς στη ζωή μας. Δεν είναι αυτά που νομίζετε…

Ψυχογραφείν

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, επί 75 ολόκληρα χρόνια, παρατηρούσαν την καθημερινότητα 724 ατόμων, προκειμένου να ανακαλύψουν τη «συνταγή» της ευτυχίας… Και σε αυτή τη “συνταγή” δεν περιλαμβάνεται, ούτε το χρήμα, ούτε η δόξα.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και εκτενέστερες έρευνες που έγιναν, προκειμένου να ανακαλυφθεί τι είναι αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους και φυσικά υγιείς.

Η μελέτη εξέτασε όλες τις όψεις της ζωής των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας από ερωτηματολόγια που απευθύνονταν τόσο σε αυτούς όσο και σε άλλα μέλη της οικογένειάς τους, μέχρι γενετικές πληροφορίες, τεστ διανοητικής λειτουργίας, ψυχολογικά τεστ, ιατρικές εξετάσεις όπως αναλύσεις αίματος και εγκεφαλογράφημα, ακόμη και αυτοψίες σε νεκρούς που συμμετείχαν στην έρευνα όσο ζούσαν. Για την έρευνα επιλέχθηκαν μόνο νεαροί άνδρες, προερχόμενοι τόσο από μεγαλοαστικές οικογένειες όσο και από φτωχογειτονιές.

75 χρόνια αργότερα, το συμπέρασμα βγήκε:

Οι ανθρώπινες σχέσεις ευνοούν την ευζωία, ενώ η μοναξιά σκοτώνει. Όσοι είχαν στενότερες σχέσεις με οικογένεια και φίλους ήταν και πιο ευτυχισμένοι, αλλά και πιο υγιείς. Έζησαν περισσότερο σε σχέση με όσους ήταν πιο μοναχικοί, ενώ διατηρήθηκαν και σε καλύτερο επίπεδο οι διανοητικές τους λειτουργίες.

Σύμφωνα με την έρευνα, είναι προτιμότερο να είναι κάποιος μόνος, παρά δυστυχισμένος από την παρουσία άλλων. Απεδείχθη ότι η υγεία των ανθρώπων που έζησαν έναν δύσκολο γάμο ήταν κατά μέσο όρο χειρότερη από των άλλων, αλλά ένα διαζύγιο είναι λιγότερο νοσηρό για την υγεία από ό,τι μια μακροχρόνια κακή σχέση.

Οι ανθρώπινες σχέσεις ενισχύουν το ανοσοποιητικό -- Επιστήμη του ...

Όσοι έχουν σταθερές σχέσεις με καλή ποιότητα, κρατούν το μυαλό τους πιο υγιές για μεγαλύτερο διάστημα. Τα ογδοντάχρονα ζευγάρια είχαν καλύτερη μνήμη από τους υπόλοιπος. Σήμερα, από τους 724 συμμετέχοντες, μόνο 60 βρίσκονται εν ζωή. Η δεύτερη γενιά της μελέτης αρχίζει με τα παιδιά των συμμετεχόντων, αυτή τη φορά αγόρια και κορίτσια. Ο στόχος της μελέτης στον νέο «γύρο» είναι το αν η ευτυχία επηρεάζεται από την εκπαίδευση και από τους γονείς.

Δείτε ένα συγκλονιστικό βίντεο

Για ελληνικούς υπότιτλους, πατήστε στις ρυθμίσεις του βίντεο και επιλέξτε Subtitles(cc)> Greek / Υπότιτλοι > Ελληνικά

Διαδώστε το Εδώ ζεις