Τι εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα σύννεφα που… τρόμαξε τους επιστήμονες

Περιβάλλον

Είναι γνωστό πως μικροπλαστικά έχουν βρεθεί παντού, από τα βάθη των ωκεανών μέχρι τον πάγο της Ανταρκτικής. Τώρα νέα έρευνα επιστημόνων τα εντόπισε σε μια ανησυχητική νέα τοποθεσία – σε σύννεφα. Όπως διαπιστώθηκε, τα σύννεφα γύρω από τα όρη Φούτζι και Ογιάμα της Ιαπωνίας περιέχουν ανησυχητικά επίπεδα των μικροσκοπικών πλαστικών, αποτυπώνοντας με μελανό τρόπο πώς η ρύπανση μπορεί να εξαπλωθεί σε μεγάλες αποστάσεις, μολύνοντας τις καλλιέργειες και το νερό του πλανήτη μέσω της «πλαστικής βροχόπτωσης».

Το πλαστικό βρισκόταν σε πολύ υψηλή συγκέντρωση στα δείγματα που συνέλεξαν οι ερευνητές, ενώ σύμφωνα με τη μελέτη, είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται μικροπλαστικά στα σύννεφα.

Η ρύπανση αποτελείται από πλαστικά σωματίδια μικρότερα από πέντε χιλιοστά που απελευθερώνονται από μεγαλύτερα κομμάτια πλαστικού κατά την αποδόμησή τους. Κάποια προστίθενται, επίσης, σκόπιμα σε ορισμένα προϊόντα ή απορρίπτονται σε βιομηχανικά λύματα.

Τα ελαστικά πιστεύεται ότι είναι μεταξύ των βασικών πηγών μικροπλαστικών, όπως και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι συσσωρεύονται ευρέως σε ολόκληρο τον κόσμο – έως και 10 εκατομμύρια τόνοι υπολογίζεται ότι καταλήγουν στους ωκεανούς ετησίως.

Οι άνθρωποι και τα ζώα καταπίνουν ή εισπνέουν μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών, τα οποία έχουν ανιχνευθεί σε ανθρώπινους πνεύμονες, εγκεφάλους, καρδιές, αίμα, πλακούντες και κόπρανα. Η τοξικότητά τους εξακολουθεί να μελετάται, αλλά νέα έρευνα που εξέθεσε ποντίκια σε μικροπλαστικά υποδεικνύει θέματα υγείας, όπως αλλαγές συμπεριφοράς, και άλλες μελέτες έχουν βρει συνδέσεις με τον καρκίνο και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Οι ερευνητές εν προκειμένω συνέλεξαν δείγματα σε υψόμετρα που κυμαίνονται μεταξύ 1.300-3.776 μέτρων, όπου εντοπίστηκαν από πολυουρεθάνη μέχρι καουτσούκ καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ρύπανση «παίζει βασικό ρόλο στον γρήγορο σχηματισμό νεφών, κάτι που μπορεί τελικά να επηρεάσει το συνολικό κλίμα». Τα ευρήματα υπογραμμίζουν, τέλος, πώς τα μικροπλαστικά είναι πολύ ευκίνητα και μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις στον αέρα και το περιβάλλον. Πηγή Environmental Chemistry Letters.

Διαδώστε το Εδώ ζεις