Σαν σήμερα εμφανίστηκε και έγινε… μανία. Και δεν αφήνει το μυαλό… να χαθεί

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, στις 21 Δεκεμβρίου του 1913 δημιουργείται το πρώτο σταυρόλεξο…

Ένας Άγγλος μετανάστης, στη Νέα Υόρκη, ο 44χρονος Άρθουρ Γουάιν, που επιμελείται την ψυχαγωγική στήλη στην εφημερίδα New York World, καλείται από τον εκδότη του να δημιουργήσει μία νέα «άσκηση μυαλού» για το κυριακάτικο φύλλο.

Σαν σήμερα, 1913: Το «περίεργο» πρώτο σταυρόλεξο που τυπώθηκε σε εφημερίδα -Πώς έγινε μανία [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ο Γουάιν σχεδιάζει σε χαρτί ένα παιχνίδι στο οποίο αντί για λέξεις υπάρχουν κενά τετράγωνα και ο αναγνώστης πρέπει να βρει τις σωστές λέξεις και να τις τοποθετήσει στα κενά τετράγωνα με τέτοιον τρόπο που να έχουν νόημα όταν τις διαβάζει οριζόντια και κάθετα.

Το νέο παιχνίδι του Γουάιν δημοσιεύεται στο φύλλο της 21ης Δεκεμβρίου 1913 και κυριολεκτικά κάνει πάταγο… Η ανταπόκριση του κοινού είναι τεράστια και η εφημερίδα κατακλύζεται από γράμματα αναγνωστών που ζητούν νέα σταυρόλεξα. Η «σταυρολεξομανία» είχε μόλις αρχίσει…

Στην Ευρώπη ήρθε μετά από 11 χρόνια. Στις 2 Νοεμβρίου 1924 έρχεται η δημοσίευση του πρώτου σταυρόλεξου από την αγγλική εφημερίδα Sunday Express. Τη δεκαετία του 1930 άρχισε να διαδίδεται με ταχύτητα σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, όπως και στη χώρα μας.

Σταυρόλεξο και υγεία

Όμως σήμερα μετρά από πολλές μελέτες επιστημόνων μπορεί το σταυρόλεξο να βοηθήσει και στο να μην χάσουμε… τα μυαλά μας. Όπως αποκαλύπτουν νέα ερευνητικά δεδομένα, όσο πιο συχνά οι μεσήλικες άνω των 50 ετών ασχολούνται με παιχνίδια λέξεων, όπως το σταυρόλεξο, τόσο πιο «κοφτερό» μυαλό έχουν σε προχωρημένη ηλικία.

Τα αποτελέσματα των ερευνών τους καταδεικνύουν ότι όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουν οι ενήλικες σε παιχνίδια σκέψης όπως σταυρόλεξα ή σουντόκου, τόσο πιο υψηλές επιδόσεις εμφανίζουν στις μετρήσεις των νοητικών τους λειτουργιών όπως η μνήμη, η προσοχή και η λογική σκέψη. Παράλληλα, ερευνητές της Κλινικής Μάγιο της Μινεσότα διαπίστωσαν ότι όσοι φροντίζουν στη μέση ηλικία να διατηρούν σε εγρήγορση το νου τους, αυτοί οι άνθρωποι έχουν πράγματι χαμηλότερα επίπεδα της πρωτεϊνης αμυλοειδούς, η οποία σχηματίζει τις καταστροφικές «πλάκες» του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο.

Βλέπουμε σκηνές από τις ταινίες «Υπάρχει και Φιλότιμο», «Ο Μικές Παντρεύεται», «Φωνάζει ο Κλέφτης», «Ο Ψεύτης», «Μια Τρελλή Τρελλή Σαραντάρα», «Η Κυρία του Κυρίου» και «Χαρούμενο Ξεκίνημα» της Finos Film.