Χιλιάδες επισκέπτες επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησάκι Σπιναλόγκα με καραβάκια που ξεκινούν κάθε μία ώρα από τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα που βρίσκεται ακριβώς απέναντι στην στεριά και απέχει περίπου 800 μέτρα.
Η Σπιναλόγκα, ή Καλυδώνα, που ανήκει στον δήμο Αγίου Νικολάου του νομού Λασιθίου Κρήτης, άλλοτε ο τόπος που ζούσαν οι χανσενικοί, είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μνημείο στην Κρήτη μετά την Κνωσό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το περασμένο καλοκαίρι οι επισκέψεις πλησίασαν τις 500 χιλιάδες, συνολικά, ενώ κατά τον Αύγουστο, ημερησίως, το νησί επισκέπτονταν περίπου 3,5 χιλιάδες άτομα.
Οχυρώθηκε άριστα από τους Βενετούς τόσο από κατασκευαστικής και αρχιτεκτονικής άποψης όσο και από απόψεως αισθητικής του όλου τοπίου που και σήμερα ακόμη διατηρεί την ομορφιά του.
Στις 30 Μαίου του 1903 υπογράφηκε η απόφαση για να μετατραπεί η Σπιναλόγκα σε νησί των λεπρών και στις 13 Οκτωβρίου 1904 μεταφέρθηκαν 251 ασθενείς, 148 άνδρες και 103 γυναίκες. Μετά το 1913 η Κρήτη ενώθηκε με την Ελλάδα και άρχισαν να έρχονται ακόμα περισσότεροι άρρωστοι στη Σπιναλόγκα, ενώ αργότερα δέχτηκε ασθενείς ακόμα και από άλλες χώρες και χαρακτηρίστηκε σαν Διεθνές Λεπροκομείο.
Η δύσκολη ζωή των αρρώστων, που διέμειναν στο νησί έως το 1957, σηματοδότησε τον χώρο και το φόρτισε συναισθηματικά καθιστώντας το τόπο μαρτυρίου και ιστορικής μνήμης. Το 1957 έκλεισε ιαθέντων των λεπρών με τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων.
Εκτιμάται ότι η Σπιναλόγκα, μέχρι το τέλος του 2024, με την προώθηση μιας σειράς έργων ηλεκτροδότησης, υδροδότησης αλλά και δημιουργίας βιολογικού καθαρισμού, που έχουν σχεδιαστεί, θα εξυπηρετήσουν περαιτέρω τα εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που κάθε χρόνο επισκέπτονται το μνημείο, παρέχοντας νέες δυνατότητες στα προγράμματα ξενάγησης.
Σύνολο επισκέψεων 203 , Σήμερα 1