Εδώ έγραφε ο Ευριπίδης τις τραγωδίες του, σε βάθος 47 μέτρων…

Ο τόπος μας

Το Σπήλαιο του Ευριπίδη είναι μια σπηλιά, περίπου 47 μέτρα βάθος με δέκα μικρά δωμάτια, πάνω σε έναν λόφο με θέα τον Κόλπο του Σαρωνικού, νότια της Σαλαμίνας. Το όνομά του προέρχεται από την φήμη που είχε αποκτήσει από τους αρχαίους χρόνους ως το μέρος όπου ο θεατρικός συγγραφέας Ευριπίδης ερχόταν για να γράψει τις τραγωδίες του.

Οι αρχαίοι συγγραφείς, Φιλόχορος και Σάτυρος, περιέγραφαν τον Ευριπίδη ως άτομο που απέφευγε την κοινωνία και παραμόνευε σε μια σπηλιά. Ο Ρωμαίος συγγραφέας του 2ου αιώνα Άυλος Γέλλιος ισχυρίστηκε ότι είχε επισκεφτεί την “απαίσια και ζοφερή σπηλιά” κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Στα νεότερα χρόνια ο αρχαιολόγος Α. Αρβανιτόπουλος το περιέγραψε ως «στενόν βαθύτατον σπήλαιον», ενώ ο βυζαντινολόγος Δ. Πάλλας το ταύτισε με τα «Κυχρήνος άντρα» (τα σπήλαια, δηλαδή, του Κυχρέα, πρώτου μυθικού βασιλιά του νησιού).

Το Σπήλαιο Ευριπίδη βρίσκεται στη νότια πλευρά της Σαλαμίνας, πάνω από τον όρμο Περιστέρια με τον ομώνυμο οικισμό, σε υψόμετρο 115 μ. Αποτελεί οριζόντιο σπήλαιο με στενή είσοδο, θαλάμους με χαμηλή οροφή, στενούς διαδρόμους, φυσικές κόγχες και εσοχές.

Μαθήματα στη σπηλιά του Ευριπίδη στη Σαλαμίνα | tanea.gr

Το σπήλαιο ανασκάφηκε κατά τη διάρκεια των ετών 1994-1997, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα πολυάριθμα ευρήματα αποδεικνύουν την εντατική, στο πέρασμα των αιώνων, χρήση του, από τη Νεολιθική περίοδο και συγκεκριμένα το τρίτο τέταρτο της 6ης χιλιετίας π.Χ. περίπου, οπότε αποτέλεσε χώρο περιστασιακής διαμονής για μικρά χρονικά διαστήματα, έως την εποχή της Φραγκοκρατίας (πρώιμο 14o αιώνα), οπότε χρησίμευσε ως χώρος απόκρυψης νομισματικών θησαυρών.

Το σπήλαιο δεν αποτελεί οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο. Επιλογή των ευρημάτων του εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας.