Έξι έμειναν όλοι και όλοι στον τόπο μας. Και για να φτάσουν διένυσαν… 500 χιλιόμετρα σε μία ημέρα

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Βλέπετε έναν πανέμορφο Ασπροπάρη, ένα είδος γύπα, που έρχεται και στον ελλαδικό χώρο. Αυτήν την στιγμή υπάρχουν μόλις 3 ζευγάρια σε όλη την Ελλάδα.

Είναι πλέον εξαιρετικά σπάνιος, και οι πληθυσμοί του βαίνουν επικίνδυνα μειούμενοι. Για αυτό και συμπεριλαμβάνεται στο «Κόκκινο Βιβλίο» (Red Data Book) των απειλουμένων σπονδυλοζώων της Ελλάδας.

Για την Ελλάδα, ο ασπροπάρης αποτελεί καλοκαιρινό επισκέπτη. Έρχεται για να αναπαραχθεί στα μέσα Μαρτίου και, φεύγει αργά το Σεπτέμβριο για την Αφρική και την Αραβία, όπου και ξεχειμωνιάζει. Μερικές φορές μπορεί να καλύψει έως και 500 χιλιόμετρα σε μία ημέρα μέχρι να φτάσει στο νότιο άκρο της Σαχάρας. Συνολικά 3.500- 5.500 χιλιόμετρα από τις καλοκαιρινές περιοχές αναπαραγωγής.

Ενώ ο ασπροπάρης δεν έχει στη φύση κάποιους επικίνδυνους θηρευτές, οι ανθρώπινες δραστηριότητες δημιουργούν πολλές απειλές. Συγκρούσεις με ηλεκτροφόρα καλώδια, κυνήγι, εσκεμμένη δηλητηρίαση, συσσώρευση μολύβδου από κατάποση σκαγιών σε πτώματα, και συσσώρευση φυτοφαρμάκων έχουν δυσμενείς συνέπειες στον πληθυσμό. Φωτογραφία Αντώνης Στούμπας από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.