Μπορεί ο σκύλος να μυρίσει αν “κολλήσατε” τον κορονοϊό; Γιατί το ψάχνουν οι επιστήμονες…

Υγεία

Η εξαιρετικά ευαίσθητη όσφρηση των σκύλων χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για τον εντοπισμό όπλων και ναρκωτικών. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι οι σκύλοι είναι ένα πολύτιμο «όπλο» και στη μάχη εναντίον του καρκίνου, όπως υποστηρίζουν επιστήμονες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν διαπιστώσει με πειράματα πως τα τετράποδα έχουν την ικανότητα σε ορισμένες περιπτώσεις να «μυρίζουν» τη νόσο με εντυπωσιακή ακρίβεια.

Η μεγαλύτερης κλίμακας μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκε στο ιταλικό νοσοκομείο Humanitas στο Μιλάνο και αφορούσε τον καρκίνο του προστάτη. Δύο σκύλοι εξέτασαν δείγματα ούρων από 677 άνδρες – 357 ήταν υγιείς και 320 έπασχαν από καρκίνο του προστάτη, σε διάφορα στάδια. Όπως σημειώνουν στο άρθρο που δημοσίευσαν οι Ιταλοί γιατροί στο περιοδικό The Journal of Urology, το ποσοστό επιτυχίας στην ανίχνευση όγκων άγγιξε το 98%.

Τώρα Βρετανοί ερευνητές θα εξετάσουν αν σκύλοι έχουν την ικανότητα να ανιχνεύσουν και αν κάποιος έχει προσβληθεί από την Covid-19, σε μια προσπάθεια να βρεθεί ένα γρήγορο και μη επεμβατικό μέσο εντοπισμού της ασθένειας. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι χορήγησε 500.000 στερλίνες (περίπου 559.000 ευρώ) για την έρευνα αυτή.

Μελέτη: Οι σκύλοι μυρίζουν τον καρκίνο, όμως δεν κάνουν θαύματα...

Σε έξι σκύλους -λαμπραντόρ και κόκερ σπάνιελ- θα δοθούν δείγματα με την οσμή ασθενών της Covid-19 από νοσοκομεία του Λονδίνου και θα εκπαιδευτούν να διακρίνουν την οσμή τους από αυτήν ανθρώπων που δεν έχουν προσβληθεί. Αν η προσπάθεια αυτή επιτύχει, ένας σκύλος θα μπορεί να “εξετάζει” έως και 250 ανθρώπους την ώρα και να χρησιμοποιείται σε δημόσιους χώρους και στα αεροδρόμια.

Ερευνητές στις ΗΠΑ και τη Γαλλία προσπαθούν επίσης να εκπαιδεύσουν σκύλους να ανιχνεύουν την ασθένεια. Μικρός αριθμός σκύλων έχει γίνει γνωστό ότι έχει προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, τον οποίο πιστεύεται ότι τους τον μετέδωσαν οι ιδιοκτήτες τους, στις ΗΠΑ, την Ολλανδία και το Χονγκ Κονγκ.