Σήμερα εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων…
Αυτή η θαλπωρή του περίφημου έργου, η τρυφερότητα και η ασφάλεια αξίζει σε όλες τις αδέσποτες ψυχές εκεί έξω!
Ο πίνακας που βλέπετε είναι του Ιάκωβου Ρίζου από τη συλλογή του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη και εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη.
Πολλές μελέτες επιστημόνων έχουν δείξει ότι όταν έχετε έναν σκύλο σημαίνει ότι περνάτε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου σας φροντίζοντάς τον. Πρέπει να τον βγάζετε βόλτα, να ενημερώνεστε για τις κτηνιατρικές εξετάσεις και να υπομένετε το γεγονός ότι συχνά καταστρέφει τα παπούτσια σας. Ωστόσο, σε αντάλλαγμα, σας χαρίζει καλή υγεία και μια ευτυχισμένη ζωή.
Η ιδιοκτησία ενός σκύλου είναι μεγάλη ευθύνη, αλλά, ταυτόχρονα, δημιουργεί τα τεράστια οφέλη. Φυσικά, όλοι όσοι έχουν έναν τριχωτό φίλο στο σπίτι γνωρίζουν αυτό το γεγονός, αλλά τώρα το έχει επιβεβαιώσει και η επιστήμη.
Πράγματι, μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Βασιλείας (Ελβετία) και δημοσιεύθηκε στο Plos One, διαπίστωσε ότι η κατοχή ενός σκύλου ενισχύει τον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες διεξήγαγαν διάφορες αναλύσεις και ανακάλυψαν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα επωφελείται από την παρέα των σκύλων φίλων μας.
Επιπλέον, αυτή δεν είναι η μόνη μελέτη για το θέμα. Σήμερα, υπάρχουν άφθονες και αδιάσειστες αποδείξεις για τα οφέλη της κατοχής ενός σκύλου. Ας δούμε τι έχει να πει η επιστήμη επί του θέματος.
Η μελέτη
Η έρευνα προσπάθησε να διαπιστώσει αν η κατοχή ενός σκύλου προκαλεί κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή στον εγκέφαλο. Για να το διαπιστώσουν, οι ερευνητές επιστράτευσαν μια ομάδα 21 εθελοντών. Σε τρεις συνεδρίες, οι συμμετέχοντες είχαν επαφή με έναν σκύλο και, σε τρεις συνεδρίες ελέγχου, αλληλεπιδρούσαν με ένα βελούδινο ζώο. Κάθε συνεδρία αποτελούνταν από πέντε δίλεπτες φάσεις με αυξανόμενη ένταση της επαφής με τον σκύλο ή το λούτρινο ζώο από την πρώτη έως την τέταρτη φάση.
Οι ερευνητές μέτρησαν τη ροή του αίματος σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου των συμμετεχόντων με αισθητήρες υπερύθρων. Τα αποτελέσματα ήταν συναρπαστικά. Η μελέτη αποκάλυψε ότι όσοι αλληλεπιδρούσαν τόσο με τα σκυλιά όσο και με τα παιχνίδια παρουσίασαν σημαντική ενεργοποίηση του προμετωπιαίου φλοιού. Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου συνδέεται με την προσοχή, τα συναισθήματα και τη λήψη αποφάσεων.
Οι συμμετέχοντες που αλληλεπιδρούσαν με τα σκυλιά επέδειξαν μεγαλύτερη εγκεφαλική δραστηριότητα από την ομάδα ελέγχου. Αυτό υποδηλώνει ότι οι αλληλεπιδράσεις με τα σκυλιά ενεργοποιούν ισχυρότερες διαδικασίες προσοχής. Στη μελέτη, οι σκύλοι προκάλεσαν επίσης μεγαλύτερη συναισθηματική διέγερση από ό,τι όταν οι συμμετέχοντες αλληλεπιδρούσαν με τα λούτρινα παιχνίδια. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ύπαρξη ενός σκύλου ενισχύει τον εγκέφαλο.
Άλλες έρευνες
Η παραπάνω είναι μία από τις πιο πρόσφατες έρευνες. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη που αναφέρει τα οφέλη της κατοχής ενός σκύλου. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που διεξήχθη το 2009 διαπίστωσε ότι οι τριχωτοί μας φίλοι αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για τη μείωση του στρες και τη βελτίωση της διάθεσης.
Η έρευνα αυτή αξιολόγησε επίσης την επίδραση του χαϊδέματος και της περιποίησης ενός σκύλου. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν για δέκα λεπτά. Μετά από αυτό το διάστημα, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του αναπνευστικού τους ρυθμού και της μυϊκής τους έντασης. Υπήρχαν επίσης ενδείξεις για σημαντική μείωση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα μελέτη διασταύρωσε πληροφορίες μεταξύ του Σουηδικού Εθνικού Μητρώου Ασθενών, κοινωνικοδημογραφικών δεδομένων, αιτιών θανάτου και ιδιοκτησίας σκύλου. Τα ευρήματα ήταν εκπληκτικά. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατοχή σκύλου φαίνεται να μειώνει την πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Επομένως, μπορούμε να δηλώσουμε με σιγουριά ότι η συντροφιά ενός σκύλου αυξάνει την ευημερία του ατόμου. Έτσι, αν έχετε αμφιβολίες σχετικά με την ιδιοκτησία ενός σκύλου, είναι σαφές ότι η ζυγαριά γέρνει υπέρ των τριχωτών φίλων μας. Πράγματι, η κατοχή ενός σκύλου συνιστάται ανεπιφύλακτα, ιδίως για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και όσους ζουν μόνοι τους. Δείτε εδώ ολόκληρο το άρθρο από το psychologynow. https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxikis-ygeias/proagogi-psyxikis-ygeias/eveksia/13100-i-katoxi-enos-skylou-dynamonei-ton-egkefalo.html?fbclid=IwAR0qDrOfvmjqEEjt_cImNS_8axqDBWYqlXX-0o6Bg6hPIbldJOGpOBZlUBY
Ένα like φέρνει... χαμόγελα