Προκαλεί δέος η αριστουργηματική κεφαλή της Σφίγγας… Που βρίσκεται τώρα…

Πολιτισμός

Η αριστουργηματική κεφαλή της Σφίγγας από τον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη εκτίθεται για λίγες ημέρες ακόμα, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Μοναδικής ομορφιάς και εκφραστικότητας…

Μπορείτε να τη θαυμάσετε ως μέρος της έκθεσης «ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά» στην οποία εκπροσωπεί το «Δαιμονικό Κάλλος».

Εντοπίστηκε κατά την ανασκαφή της Αμφίπολης. Ηταν το κεφάλι της ανατολικής Σφίγγας στην είσοδο του τύμβου, που ήταν εκεί για να φοβίζει, να αποτρέπει τον εισβολέα από το να παραβιάσει τον τάφο. Βρέθηκε μόλις 0,15 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια της γης στο μαρμάρινο κατώφλι. Η άλλη κεφαλή αγνοείται, ενώ τα σώματα στέκουν στη θέση τους στην είσοδο του τύμβου Καστά.

Αμφίπολη: Νέα υποστύλωση στο μνημείο - Έτοιμη για το κοινό η Σφίγγα | Pronews

Τι είναι το Δαιμονικό κάλλος

Η ελληνική μυθολογία παρουσιάζει πολλά μιξογενή όντα, όπως η Σφίγγα, η Μέδουσα, η Σκύλλα, οι Σάτυροι, που στην αρχική τους απόδοση στην τέχνη παρουσιάζονται με άγρια και άσχημη όψη, ενώ με την πάροδο των χρόνων εξανθρωπίζονται και αποκτούν ομορφιά. Ανάμεσά τους οι εκπληκτικής ομορφιάς Σφίγγες του Θέρμου και της Αμφίπολης, καθώς και οι Σκύλλες της Όστια και της Ελεύθερνας.

Η έκθεση «ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά» παρουσιάζει τις πολλαπλές πτυχές της έννοιας του «Κάλλους» στην καθημερινή ζωή και τη φιλοσοφική σκέψη της αρχαίας Ελλάδας. Τριακόσιες εμβληματικές αρχαιότητες από πενήντα δύο Mουσεία, Συλλογές και Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη την ελληνική επικράτεια, την Ιταλία (Ιταλική χερσόνησο και Σικελία) και το Βατικανό, παρουσιάζονται στη συντριπτική πλειονότητά τους για πρώτη φορά εκτός των μουσείων προέλευσής τους και συναντώνται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, για να αποδώσουν ολοκληρωμένα το ιδεώδες του Κάλλους. Τα εκθέματα που επιλέχθηκαν χρονολογούνται κυρίως από τον 7ο έως και τον 1ο αι. π.Χ., δηλαδή από την Αρχαϊκή έως και την Ελληνιστική περίοδο.