Αν θες να περιγράψεις σ’ έναν ξένο, τι είναι ο Πόντος, δείξε του τον αρχαιότερο ελληνικό χορό…

Πολιτισμός

Με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού ο χορός Σέρρα εγγράφεται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Η αναγνώριση αυτή ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για τον επόμενο στόχο που είναι το να συμπεριληφθεί ο χορός Σέρρα στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο Χορός Σέρρα, γνωστός και με τις ονομασίες Τρομαχτόν, Πυρρίχιος, Λάζικον, αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική έκφραση της συλλογικής ταυτότητας των Ελλήνων Ποντίων, προσφύγων και μεταναστών, σε όλη την ελληνική επικράτεια και σε όλο τον κόσμο.

Χορεύεται ένοπλος, αποκλειστικά από άνδρες και μιμείται σχήματα μάχης. Συνοδεύεται μουσικά από τον ήχο της λύρας και του νταουλιού, είτε του αγγείου και του νταουλιού. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δημόσια επιτέλεση του χορού, κατά τις εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ο χορός Σέρρα τόνωσε το ηθικό των Ελλήνων Ποντίων στην περίοδο των διωγμών και της Γενοκτονίας (1916-1922) και στα πρώτα δύσκολα χρόνια της μετεγκατάστασής τους στην Ελλάδα.

Ο χορός Σέρρα ή πυρρίχιος είναι ο αρχαιότερος ελληνικός πολεμικός χορός. Χορευτόταν από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι την Κύπρο και την Κρήτη, ενώ οι Σπαρτιάτες τον θεωρούσαν ένα είδος πολεμικής προπόνησης και τον μάθαιναν από μικρά παιδιά.

Οι Πόντιοι λένε ότι η Σέρρα, που έχει ρίζες στα βάθη της αρχαιότητας, τράνεψε μέσα στο χρόνο αλώβητος. Αν θες να περιγράψεις σ’ έναν ξένο τι είναι ο Πόντος, δείξε του τη Σέρρα!

Ο Πλάτωνας αναφέρει ότι ο Πυρρίχιος ήταν θείο δώρο των Θεών προς τους Ανθρώπους και τον διαχώριζε σε δύο είδη «τον ειρηνικόν» και «τον πολεμικόν». Αναφέρει μάλιστα ότι ήταν μέρος της λατρείας του Διονύσου.

Οι  κινήσεις του σώματος είναι γρήγορες.  Οι χορευτές γίνονται ένα μεταξύ τους.  Η στροφή  των ποδιών στο δάπεδο είναι βίαιη. Βίαιες και οι συσπάσεις των μυών του σώματος. Όλα αυτά προσδίδουν αίγλη και πρωτοτυπία στο χορευτικό αυτό σύμπλεγμα. Μπορεί κάποιος να κατατάξει τον Πυρρίχιο μεταξύ των διασημότερων χορών.

Σύνολο επισκέψεων 2,331 , Σήμερα 3