Τρόμαξαν στη Σαντορίνη… Επιστήμονες: “Ο κίνδυνος είναι υψηλός”

Και όμως συμβαίνει...

Kατολίσθηση σημειώθηκε στη Θηρασιά Σαντορίνης, δίπλα από το λιμάνι του Κόρφου.

Η κατολίσθηση προκάλεσε ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας «η Σαντορίνη έχει πάντα στην καλντέρα υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έχουμε την εκδήλωση πολλών κατολισθήσεων οι οποίες οφείλονται στις απότομες μορφολογικές κλίσεις,στην υψηλή σεισμικότητα που χαρακτηρίζει τη Σαντορίνη και στην αλληλουχία των πετρωμάτων”.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η Σαντιορίνη δομείται από ηφαιστειακά πετρώματα, λάβες και πυροκλαστικά σε συνεχείς επαναλήψεις. Τα πυροκλαστικά πετρώματα διαλύονται εύκολα ενώ οι λάβες είναι τα πιο σκληρά ίσως πετρώματα που υπάρχουν, με αποτέλεσμα όταν κάτω από έναν όγκο λάβα βρίσκεται ένα πυροκλαστικό πέτρωμα, σιγά σιγά διαβρώνεται με αποτέλεσμα να χάνει την υποστήριξη η υπερκείμενη λάβα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011 είχαμε την απώλεια ανθρώπων στην Οία από την εκδήλωση της κατολίσθησης… Επιστήμονες αναφέρουν ότι “γενικώς ο κίνδυνος είναι υψηλός, αλλά και η έκθεση των ανθρώπων είναι πολύ υψηλή γιατί έχουμε μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού τους καλοκαιρινούς μήνες”.

Αν και έχουν ληφθεί μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κατολισθήσεις και στον Αθηνιό και στο παλιό λιμάνι και στην Οία, χρειάζεται κάποια προσοχή. Ο κ. Λέκκας, με εντολή του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας , θα μεταβεί στη Σαντορίνη έτσι ώστε να διερευνήσουν τις επείγουσες δράσεις που πρέπει να γίνουν,  προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος. “Έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί και το Πάσχα έρχεται, αλλά και αρχίζει η τουριστική περίοδος”, σημειώνει ο κ. Λέκκας.

Διαδώστε το Εδώ ζεις