Φτάνει το τέλος των πλαστικών μίας χρήσης. Στοιχεία-σοκ για τη ρύπανση των θαλασσών μας από πλαστικά

Περιβάλλον

Πέρυσι ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο η κοινοτική οδηγία για την απαγόρευση της χρήσης των πλαστικών μίας χρήσης και η χώρα μας φαίνεται πως προχωρά για την άμεση εφαρμογή της. Όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, από την 1η Ιουλίου του 2021, θα απαγορεύονται απολύτως τα πλαστικά μιας χρήσης και συγκεκριμένα τα πλαστικά κουτάλια, πιρούνια, ποτήρια από φελιζόλ, μπατονέτες, καλαμάκια, συνολικά εννέα είδη. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σε ένα μήνα. Για το δημόσιο η απαγόρευση της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης θα ισχύσει από την Πρωτοχρονιά του 2021.

Η ρύπανση με πλαστικά είναι εκτεταμένη στις θάλασσές μας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 50% των απορριμμάτων που εντοπίζονται στις ελληνικές θάλασσες είναι πλαστικές σακούλες, πλαστικά μπουκάλια νερού και αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εντοπίζονται σημαντικές πυκνότητες πλαστικών απορριμμάτων στον θαλάσσιο πυθμένα που κυμαίνονται από 500 απορρίμματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και στον Σαρωνικό μπορεί να φτάσουν ακόμη και 3.500 απορρίμματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Τεράστια ποικιλία πλαστικών φέρνει τις ελληνικές θάλασσες κοντά ...

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της WWF, κάθε χρόνο, 570.000 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στα νερά της Μεσογείου. Δηλαδή είναι σαν να ρίχνουμε στη θάλασσα 33.800 πλαστικά μπουκάλια το λεπτό. Η πλαστική ρύπανση αναμένεται πως θα συνεχίσει να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, ενώ η παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων στην περιοχή υπολογίζεται ότι θα τετραπλασιαστεί έως το 2050.

Αυξάνονται τα σκουπίδια στις ελληνικές θάλασσες – Το 50% είναι ...

Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι εξίσου απογοητευτική. Κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η χώρα μας παράγει περίπου 700.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων ή διαφορετικά, 68 κιλά πλαστικών κατά κεφαλήν. Εκτιμάται ότι περίπου 11.500 τόνοι πλαστικά απορρίμματα καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες ετησίως, ενώ σχεδόν το 70% από αυτά επιστρέφει πίσω στις ελληνικές ακτές.

Ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος προγραμμάτων ευαισθητοποίησης του WWF Ελλάς, επισημαίνει ότι “δεν υπάρχει άλλο περιθώριο αναμονής, καθώς τα πλαστικά απορρίμματα έχουν ήδη κατακλύσει το περιβάλλον και την ίδια μας τη ζωή. Τώρα είναι η στιγμή για να ληφθούν δραστικά μέτρα που θα μας εξασφαλίσουν καθαρές θάλασσες κι ένα μέλλον απαλλαγμένο από αχρείαστα πλαστικά».