“Πονοκέφαλος” για τους αλιείς… Ψάρια πολύ επικίνδυνα για κατανάλωση γεμίζουν τις θάλασσές μας

Περιβάλλον

Ραγδαία  είναι η αύξηση του φαινομένου της εισβολής ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών, από την Ερυθρά Θάλασσα, μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, στα νερά της Μεσογείου και του Αιγαίου. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες σε όλο τον πλανήτη και επομένως και στα νερά των θαλασσών, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για είδη, τα οποία απειλούν άμεσα τη βιοποικιλότητα και την υγεία, αφού ορισμένα από αυτά είναι πολύ επικίνδυνα προς ανθρώπινη κατανάλωση, όπως ο λαγοκέφαλος, με το τροπικό είδος ψαριού να καταγράφεται για πρώτη φορά στις ελληνικές θάλασσες το 2005 από επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη.

Η κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές θάλασσες με την «εισβολή» ξενικών ψαριών φαίνεται πως προβληματίζει τους επιστήμονες, καθώς πολλά από αυτά είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Σύμφωνα με τους ιχθυολόγους στην περιοχή της Μεσογείου έχουν κάνει την εμφάνιση τους πάνω από 280 είδη ξενικών ψαριών από την Ερυθρά θάλασσα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η αύξηση εμφάνισης αυτών των ειδών είναι ραγδαία στα ελληνικά ύδατα καθώς η αλλαγή θερμοκρασίας τα ωθεί όλο και βορειότερα, σχεδόν σε όλη την έκταση του Αιγαίου, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλο «πονοκέφαλο» σε αλιείς και Πολιτεία.

Όπως επισημαίνουν ερευνητές, η θερμοκρασία στο Αιγαίο ανέβηκε κατά 1 βαθμό, αυτή η μικρή διαφορά είχε ως συνέπεια να καταστραφεί το σύνολο των μυδοκαλλιεργειών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, στον Θερμαϊκό Κόλπο, την Ανατολική Μακεδονία, και τη Θράκη όπου εξαφανίστηκε το 90% της παραγωγής μυδιού. Οι τροπικοί εισβολείς που έρχονται από ωκεανούς, όπως ο Ατλαντικός, ο Ινδικός, ο Ειρηνικός κ.ά., λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, αναζητούν καταφύγιο στα ελληνικά νερά, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η βιοποικιλότητα, απειλώντας αλιεία και τουρισμό.

Διαδώστε το Εδώ ζεις