Γιατί σταματούν το ψάρεμα οι αλιείς σε αυτό το ελληνικό νησί

Και όμως συμβαίνει...

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την υπεράσπιση του φυσικού και θαλάσσιου περιβάλλοντος έχουν αναλάβει οι ψαράδες στο νησί της Αμοργού. Περίπου 40 επαγγελματίες ψαράδες,  σταματούν την αλιεία κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, διάστημα κατά το οποίο αναπαράγονται τα ψάρια και με τη χρήση των παραδοσιακών τους καϊκιών ασχολούνται με τον καθαρισμό απρόσιτων από την ξηρά, παραλιών.

Οι δύο αυτοί μήνες είναι οι σημαντικότεροι για την αναπαραγωγή των ψαριών και την αύξηση των ιχθυαποθεμάτων.  Η θαλάσσια ρύπανση και η υπεραλίευση είναι δύο από τους σημαντικότερους λόγους που έχουν προκαλέσει σημαντική μείωση των ιχθυαποθεμάτων στο Αιγαίο.

Από την πρωτοβουλία αυτή μαζεύτηκαν συνολικά πάνω από 1.200 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών μαζί με μεγάλα αντικείμενα (ψυγεία, πλυντήρια, ντεπόζιτα, ένα φουσκωτό, ξαπλώστρες κτλ.). Δηλαδή περίπου 15 τόνοι απορριμμάτων, οι οποίοι στάλθηκαν στην Αττική σε πιστοποιημένη μονάδα ανακύκλωσης σε συνεργασία με την Εναλεία. Παράλληλα, εστάλησαν στην ενδοχώρα πάνω από 3 τόνοι χρησιμοποιημένου αλιευτικού εξοπλισμού (δίχτυ, σχοινιά κτλ.) για να ενταχθούν στην κυκλική οικονομία (δημιουργία προϊόντων όπως κάλτσες, μαγιό κτλ.).