Εντυπωσιακό. Έτσι Έλληνες αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν τα μυστικά των αρχαιότερων πορτρέτων του κόσμου. Βίντεο

Πολιτισμός

Συντηρητές και αρχαιολόγοι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αποκαλύπτουν καλά κρυμμένα μυστικά και άγνωστες πληροφορίες για την κατασκευή και τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη διακόσμηση των περίφημων πορτραίτων Φαγιούμ.

Οι εξειδικευμένοι συντηρητές του Μουσείου, εφαρμόζοντας μη επεμβατικές και καινοτόμες τεχνολογικά μεθόδους, όπως η Πολυφασματική Απεικόνιση (MSI), η Απεικόνιση Μετασχηματισμού Ανάκλασης (RTI), η Ραδιογραφία ακτίνων X, ο Φθορισιμετρία Ακτίνων X (XRF), αποκαλύπτουν την απίστευτη πληθώρα χρωμάτων και αποχρώσεων, που κοσμούν τα γεμάτα έκφραση πορτραίτα και μας γνωρίζουν έναν άλλο, αθέατο κόσμο, πέρα από την απλή θέαση του εικονιζόμενου προσώπου.

Τα πορτρέτα Φαγιούμ

Τα πρώτα πορτραίτα βρέθηκαν στην όαση Φαγιούμ, 60 χλμ. έξω από το Κάϊρο, στη δυτική όχθη του Νείλου. Ιστορικοί θεωρούν ότι είναι από τα αρχαιότερα πορτραίτα στον κόσμο, προέρχονται από την αρχαιοελληνική ζωγραφική παράδοση και σε αυτά οφείλεται η σύλληψη και η δημιουργία των γνωστών σε όλους μας βυζαντινών εικόνων.

Σήμερα σώζονται πάνω από 1.000 προσωπογραφίες τέτοιου είδους. Πρόκειται για ρεαλιστικά αποδοσμένες προσωπογραφίες ανδρών, γυναικών και παιδιών, όλων των ηλικιών από την Αίγυπτο της ρωμαϊκής εποχής, που τοποθετούνται χρονικά μεταξύ του 1ου– 3ου αι. μ.Χ.  ενδεχομένως και του 4ου αι. μ. Χ. Ουσιαστικά γίνεται λόγος για πορτραίτα μουμιών, τα οποία τοποθετούνταν κυρίως στο ύψος του προσώπου (σώζονται και λίγα ολόσωμα).

Πρόκειται για έργα μοναδικά, εξατομικευμένα, γεμάτα συναισθήματα, ζωντάνια και εκφραστικότητα, που μοιάζουν με φωτογραφικά πορτραίτα των νεκρών και τα οποία δημιουργήθηκαν σε μια κοινωνία κοσμοπολίτικη, σε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και «χωνευτήρι» θρησκευτικών παραδόσεων.

Διαδώστε το Εδώ ζεις