Οι ταβέρνες της Πλάκας έχουν την υπογραφή του… Και τα έργα του κηρύχθηκαν μνημεία…

Πολιτισμός

Τσικνοπέμπτη στις ταβέρνες της Πλάκας… μέσα από τη λαϊκή ζωγραφική του Γιώργου Σαββάκη.

Τα έργα του Σαββάκη (1924-2004), που υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες αυτοδίδακτους ζωγράφους και δημιούργησε για πάνω από μισό αιώνα στο κέντρο της Αθήνας, στις γειτονιές και τις ταβέρνες της Πλάκας, αποτελούν ένα ιδιαίτερο κομμάτι της ελληνικής λαϊκής ζωγραφικής.

Συνιστούν ηθογραφικές σκηνές – μαρτυρίες μιας περασμένης εποχής, καθώς αποτυπώνουν ξεχασμένους πια τρόπους διασκέδασης απλών, λαϊκών ανθρώπων. Από τον Σεπτέμβριο του 2021, 36 έργα του ζωγράφου που προέρχονται από πλακιώτικες ταβέρνες είναι κηρυγμένα νεώτερα μνημεία.

Ο Γιώργος Σαββάκης γεννήθηκε στου Ψυρρή και πέρασε όλα τα χρόνια της ζωής του στις γειτονιές της Πλάκας. Διατηρούσε την κατοικία-εργαστήριό του, στην οδό Θέσπιδος 4 στην Πλάκα, όπου εργάστηκε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Το σύνολο του έργου του αποτελείται από μικρού ή μεγάλου μεγέθους ζωγραφικά έργα, τοιχογραφίες ή πίνακες εκτελεσμένους κυρίως σε ξύλο ή, σπανιότερα, σε καμβά, κάποτε προσαρμοσμένο σε ξύλο.

Η Τσικνοπέπμτη

Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Λαμβάνει χώρα την Πέμπτη, λόγω του ότι οι ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή είναι “νήστιμοι ημέραι”, της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, της καλούμενης Κρεατινής.

Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν ότι η γιορτή της κρεατοφαγίας συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη. Αντιθέτως, μια άλλη μικρή μερίδα θεωρεί πως πρόκειται για αντίδραση των Ευρωπαίων παγανιστών στις αυστηρές νηστείες των Χριστιανών, ιδιαίτερα από τον Μεσαίωνα και μετά.

Διαδώστε το Εδώ ζεις