Δεν λείπει ούτε από χαρές, ούτε από λύπες… Σήμα κατατεθέν του νησιού…

Διατροφή

Η λευκαδίτικη λαδόπιτα είναι παραδοσιακό γλυκό και αποτελεί σήμα κατατεθέν της λευκαδίτικης γαστρονομίας. Για την παρασκευή της χρησιμοποιούνται  απλά υλικά που υπήρχαν ανέκαθεν σε κάθε λευκαδίτικο σπίτι και τα βασικά συνίστανται στα εξής: Ελαιόλαδο, αλεύρι, ζάχαρη (ή μέλι), πετιμέζι σταφυλιού.

Η λαδόπιτα αποτελεί το κατεξοχήν προσφερόμενο γλύκισμα σε κάθε είδους κοινωνική εκδήλωση των Λευκαδιτών. Την συναντάμε σαν κέρασμα σε όλες τις χαρούμενες περιστάσεις όπως ορκωμοσίες, αρραβώνες, γάμους, βαπτίσεις, αγορές αυτοκινήτων, χτίσιμο σπιτιού, ενώ δεν λείπει και από τις δύσκολες στιγμές όπως είναι οι κηδείες και τα μνημόσυνα. Την Πρωτοχρονιά, προσθέτοντας ένα φλουρί, αποτελεί την βασιλόπιτα των νοικοκυριών.

Η τοπική κοινωνία επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον  και η λαδόπιτα εντάχθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομίας. Προηγήθηκαν στον κατάλογο το καρσάνικο κέντημα, οι φακές Εγκλουβής, το πορσάνικο μαχαίρι και το το παιχνίδι αμπαλί. Η Λευκάδα είναι πλέον η περιοχή της Ελλάδας με τις περισσότερες εγγραφές στον κατάλογο.

Σύνολο επισκέψεων 1,614 , Σήμερα 1