Το έμαθαν και οι πελαργοί… Ποια Αφρική; Στην Ελλάδα είναι καλύτερα…

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Σύμφωνα με την παρατήρηση των επιστημόνων, μαύροι πελαργοί, περισσότεροι από 20, παραμένουν στην περιοχή της λίμνης Κερκίνης και του ποταμού Στρυμόνα. Αρκετά πουλιά δε μεταναστεύουν για την Αφρική το φθινόπωρο και συχνά διαχειμάζουν σε εκβολές ποταμών, λίμνες και διάφορους υγρότοπους που θεωρούν πιο ζεστούς για να ξεχειμωνιάσουν…

Ο κύριος όγκος των πληθυσμών αναχωρεί από τα ευρωπαϊκά εδάφη αναπαραγωγής στα μέσα Αυγούστου κατά μεγάλα σμήνη, που καταφθάνουν στην Αφρική από τα μέσα Οκτωβρίου. Την άνοιξη, τα πουλιά επιστρέφουν βόρεια και καταφθάνουν στην Ευρώπη στις αρχές της άνοιξης, συνήθως μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου και εγκαθίστανται αμέσως στα παλιά τους εδάφη.

Ο μαυροπελαργός, σε αντίθεση με τον λευκοπελαργό, είναι είδος πολύ συνεσταλμένο και επιφυλακτικό και έχει την τάση να μένει μακριά από τον άνθρωπο. Κατά συνέπεια, κατασκευάζει τη φωλιά του σε ερημικές περιοχές που βρίσκονται μακριά από κατοικημένα κέντρα.

Για να ψαρέψει, ο μαυροπελαργός δεν χρησιμοποιεί ιδιαίτερα έξυπνες τακτικές. Συνήθως δεν ψαρεύει στήνοντας ενέδρα, όπως κάνουν γενικά οι ερωδιοί, αλλά κινείται συνέχεια σε ρηχές υδάτινες εκτάσεις και πιάνει τα θηράματά του με αστραπιαία τινάγματα του λαιμού του, που είναι εφοδιασμένος με ένα ιδιαίτερο αιχμηρό ράμφος, ή ψάχνει με το ράμφος του για μικρά θηλαστικά στο βυθό, στη βλάστηση και, σπάνια, στο έδαφος κάτω από τις πέτρες. Αφού πιάσει το θήραμα, το καταπίνει ή το βάζει στο πρόλοβο (μια διεύρυνση του οισοφάγου), απ’ όπου θα το βγάλει στη φωλιά για να ταΐσει τους νεοσσούς. Φωτογραφία του Κώστα Παπαδόπουλου και αναδημοσιεύεται από το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης

Διαδώστε το Εδώ ζεις