Μόλις 40 λεπτά την ημέρα αρκούν για να μειωθεί η ανάπτυξη της μυωπίας στα παιδιά σας. Τι πρέπει να κάνετε

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ - ΣΧΕΣΕΙΣ Υγεία

Μελέτες επιστημόνων επισημαίνουν ότι σαράντα έως ογδόντα λεπτά καθημερινής υπαίθριας δραστηριότητας μειώνει κατά 50% την ανάπτυξη της μυωπίας στην σχολική ηλικία. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η θετική επίδραση του ηλιακού φωτός, η οποία είναι αυξημένη στο εξωτερικό περιβάλλον, συμβάλλει στην μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της μυωπίας. Από την άλλη τα παιδιά που αναπτύσσουν μυωπία νωρίς στη ζωή τους έχουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν γλαύκωμα, 17% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση καταρράκτη και 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς, στην ενήλικη ζωή τους.

Ενώ είναι επιτακτική η ανάγκη τα παιδιά να παίζουν στην ύπαιθρο, ο κορωνοϊός, δυστυχώς, υποχρεώνει τα περισσότερα παιδιά να μένουν σε εσωτερικούς χώρους μπροστά σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή για να παρακολουθήσουν ένα εικονικό σχολείο, υπάρχει αυξημένη ανησυχία για επιτάχυνση της επιδημίας της μυωπίας. Οι επιστήμονες μάλιστα τονίζουν ότι η υψηλή μυωπία αυξάνει τον κίνδυνο απειλητικών για την όραση οφθαλμικών παθήσεων ,όπως είναι η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, το γλαύκωμα και ο πρώιμος καταρράκτης. «Ένα στα τρία άτομα με υψηλή μυωπία μπορεί να παρουσιάσει πτώση της όρασης ή ακόμα και τύφλωση. Οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις της ωχράς κηλίδας εμφανίζονται συχνά σε ασθενείς με μυωπία-μυωπική ωχροπάθεια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι γονείς πρέπει να περιορίζουν τα παιδιά να μην κάθονται μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών για λόγους ψυχαγωγίας πχ playstation, εφόσον ήδη υπάρχουν οι νέες αυξημένες σχολικές απαιτήσεις. Κατά την παρακολούθηση των διαδυκτιακών μαθημάτων καλό είναι να εφαρμόζεται ο κανόνας των 20-20-20.

“Κάθε 20 λεπτά απομακρύνουμε τα μάτια από την οθόνη και για 20 δευτερόλεπτα κοιτάμε μακριά στα 20 πόδια (περίπου 6 μ.)”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί.  Τα παιδιά πρέπει να παίζουν και να ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους, με ασφάλεια και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Με την κατάλληλη εξισορρόπηση του χρόνου μπροστά στην οθόνη και των υπαίθριων δραστηριοτήτων, η μυωπία ενός παιδιού μπορεί να περιοριστεί, και έτσι να προστατευθεί η όρασή του και στο μέλλον. Όταν μειωθεί ο χρόνος μπροστά στην οθόνη περιορίζεται και η μυωπία του παιδιού».