Το φονικό για μία παραγγελιά, που συγκλόνισε την Ελλάδα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, στις 25 Φεβρουαρίου του 1973, ο Νίκος Κοεμτζής πήγε με την παρέα του στο νυχτερινό κέντρο Νεράιδα της Αθήνας στην Κυψέλη, όπου τραγουδούσε ο Καρουσάκης, για να διασκεδάσουν. Ο αδελφός του, Δημοσθένης, έκανε παραγγελιά τις Βεργούλες του Μάρκου Βαμβακάρη και σηκώθηκε να χορέψει.

Οι αστυνομικοί παρενόχλησαν επιδεικτικά τον Δημοσθένη την ώρα που χόρευε, και ο Νίκος Κοεμτζής σηκώθηκε και σκότωσε με τον σουγιά τρεις ανθρώπους (τους δύο αστυνομικούς, Πεγιά και Χριστοδουλάκη, και άλλο ένα άτομο από την παρέα τους), τραυματίζοντας άλλους οκτώ. Στην ανάκριση υποστήριξε πως θόλωσε το μυαλό του γιατί νόμιζε ότι θα σκότωναν τον αδελφό του.

24 Φεβρουαρίου 1973 - Η «Παραγγελιά» του Κοεμτζή

Ο Τύπος της εποχής τον χαρακτήρισε “κτήνος” και συχνά αναφερόταν σε εγκληματίες ως “κοεμτζήδες”. Καταδικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο και οκτώ φορές σε ισόβια, για ανθρωποκτονίες από πρόθεση. Αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Πατρών στις 29 Μαρτίου του 1996 μετά από 23 χρόνια συνεχούς φυλάκισης.

Νίκος Κοεμτζής: Από την Πιερία στις φυλακές Κορυδαλλού για μια «Παραγγελιά ρε!» και με τρεις φόνους στην πλάτη

Μετά την αποφυλάκισή του πωλούσε την αυτοβιογραφία του έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων και τις Κυριακές στο Μοναστηράκι, υπογράφοντας αφιερώσεις στην πρώτη σελίδα. Πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 2011 στο Μοναστηράκι, σε ηλικία 73 ετών. Ο θάνατός του προήλθε από έμφραγμα, που έπαθε την ώρα που πωλούσε βιβλία στο τραπεζάκι του.

Το 1979 ο Διονύσης Σαββόπουλος, στο δίσκο Ρεζέρβα, συμπεριλαμβάνει ένα τραγούδι με τίτλο “Το μακρύ ζεϊμπέκικο για το Νίκο”. Το 1980 ο Παύλος Τάσιος σκηνοθετεί την ταινία “Παραγγελιά” με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Αντώνη Αντωνίου που είναι βασισμένη στο επεισόδιο.

Η αιματοβαμμένη παραγγελιά του Νίκου Κοεμτζή που συγκλόνισε το πανελλήνιο – melindasblog

Σύνολο επισκέψεων 1,485 , Σήμερα 3