Το κόκκινο χρώμα της ελληνικής υπάιθρου… Οι συμβολισμοί

Εμπνεύσεις... τέχνης

Το έργο “Παπαρούνες”, του 1918, είναι του ζωγράφου Όθωνα Περβολαράκη. Το φυτό ανθίζει αυτή την εποχή, δίνοντας ένα χαρακτηριστικό χρώμα στην ελληνική ύπαιθρο.

Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση η παπαρούνα φύτρωσε κάτω από τον σταυρό του Χριστού και ήταν το λουλούδι που δέχτηκε τις σταγόνες από το αίμα του Εσταυρωμένου που της χάρισαν το κατακόκκινο χρώμα της…

Στην ελληνική μυθολογία η παπαρούνα ήταν ιερό φυτό της θεάς Δήμητρας. Η παπαρούνα θεωρείται επίσης και σύμβολο του Μορφέα, τον Έλληνα θεό του ύπνου και των ονείρων, λόγω των ιδιοτήτων κάποιων ειδών παπαρούνας που προκαλούν υπνηλία. Το έργο της της φωτογραφίας είνα δωρεά Νίκου Πετσάλη-Διομήδη στην Εθνική Πινακοθήκη.

Οι Αιγύπτιοι τοποθετούσαν παπαρούνες στα νεκροταφεία και στις κηδείες, γιατί το κόκκινο χρώμα τους είναι όμοιο με εκείνο του αίματος. Στο Βουδισμό η παπαρούνα γεννήθηκε από τα βλέφαρα του Βούδα όταν κάποτε, εκεί που έκλειναν τα μάτια του από τη νύστα, θέλησε να αντισταθεί στον ύπνο.

Το φυτό καλλιεργείται για τους καρπούς του που από το χυμό τους λαμβάνεται το όπιο και για τα σπόρια του, που δεν έχουν υπνωτικές ιδιότητες, και χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό και ζωοτροφή.

Διαδώστε το Εδώ ζεις