Η θαυματουργή εικόνα που ενώνει δύο άκρες της πατρίδας μας…

Και όμως συμβαίνει...

Στο ακριτικό Σιδηρόκαστρο Σερρών, κοντά στον Προμαχώνα, οι κάτοικοι τιμούν ιδιαίτερα σήμερα την εορτή των Παμμεγίστων Ταξίαρχων Μιχάλη και Γαβριήλ και αυτό γιατί από το 2019, στον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται αντίγραφο της ιεράς εικόνας του Πανορμίτη από τη Σύμη.

Η καταγωγή ορισμένων κατοίκων του Σιδηροκάστρου από τα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα τη Σύμη, οδήγησαν στο να ζητήσουν την ευλογία  από τη μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη στη Σύμη για την αγιογράφηση ενός αντιγράφου της θαυματουργής εικόνας.

Έτσι, το 2019 ολοκληρώθηκε η αγιογράφηση της εικόνας, ενώ έναν χρόνο μετά κατασκευάστηκε και το ασημένιο πουκάμισο. Ο ιερός ναός της Αγίας Παρασκευής, στην είσοδο του Σιδηροκάστρου, με τον εντυπωσιακό ελαιώνα στον περίβολό του φιλοξενεί την ιερά εικόνα του Πανορμίτη και κάθε χρόνο τέτοια μέτρα, εκατοντάδες προσκυνητές από τη γύρω περιοχή έρχονται να ανάψουν ένα κερί στη χάρη του Ταξιάρχη Μιχαήλ και να προσκυνήσουν την εικόνα του.

Χιλιάδες προσκυνητές στη Σύμη

Χιλιάδες προσκυνητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας αναμένεται να παραστούν, σήμερα, όπως κάθε χρόνο στον εορτασμό της Μονής του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (Πανορμίτη) στο νησί της Σύμης.

Η εικόνα χρονολογείται στο α’ μισό του 18ου αιώνος. Η αρχική μορφή, από άγνωστη αιτία, υπέστη καταστρεπτική και ανεπανόρθωτη φθορά, η οποία υφίσταται σε τμήμα του ακάλυπτου λαιμού του Ταξιάρχου. Η γενεσιουργός αιτία αυτής της φθοράς είναι πιθανόν η επικόλληση εκ μέρους των προσκυνητών αργυρών και χρυσών νομισμάτων στο πρόσωπο του Αρχαγγέλου.

Η καταστροφή αυτή επέβαλλε την αντικατάσταση της εικόνας, με την επιζωγράφιση, πρακτική αρκετά διαδεδομένη εκείνη την εποχή. Η τεχνοτροπία ακολούθησε τα δυτικά πρότυπα και φιλοτεχνήθηκε με λάδι σε μουσαμά, ενώ η τοποθέτησή της έγινε μετά την επαργύρωση του φωτοστέφανου της εικόνας από τον Ιωάννη Πελοποννήσιο.