Στους Λειψούς, σε απόσταση 1,5 χλμ. από τη Χώρα, βρίσκεται μία μονή με ένα περίεργο όνομα… Η Παναγιά του Χάρου, ένα μοναστήρι του 1600 με μια σπάνια εικόνα της Παναγίας…
Αυτό το ταπεινό βυζαντινό εκκλησάκι έχτισαν μοναχοί από την Πάτμο. Το ονόμασαν «Παναγία του Χάρου» εξαιτίας του κειμηλίου που φιλοξενούσε. Μια εικόνα της Παναγίας που δεν κρατά τον Χριστό στην αγκαλιά της, όπως συνηθίζεται, αλλά τον Σταυρό με τον Ιησού επάνω του. Είναι μια μοναδική απεικόνιση που δείχνει τον θρήνο της Μητέρας και το μαρτύριο που πέρασε, παραλαμβάνοντας το παιδί της νεκρό, ύστερα από ένα απίστευτα σκληρό και ατιμωτικό μαρτύριο.
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, τον Απρίλη του 1943, μια κάτοικος των Λειψών τοποθέτησε στην εικόνα μερικούς κρίνους. Αυτοί ξεράθηκαν και παρέμειναν ξηραμένοι στην εικόνα για μήνες. Όμως, όταν πλησίασε το πανηγύρι, οι ξηραμένοι κρίνοι άρχισαν να παρουσιάζουν ραβδώσεις και χυμούς. Μάλιστα μέχρι την ημέρα του πανηγυριού, στις 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα της Παναγίας, βλάστησαν πολλά μπουμπούκια. Τα κρινάκια αυτά, τα κρινάκια της Παναγιάς τα μαζεύουν μετά την γιορτή της και τα προσφέρουν για ευλογία στους προσκυνητές.
Στο πανηγύρι της Παναγιάς του Χάρου συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου από τα γύρω νησιά. Στους προσκυνητές μοιράζονται σταφύλια και γλυκά, ψωμί με μαστίχα, γλυκάνισο και μοσχοκάρυδο από τοπικό ξυλόφουρνο.
Ένα like φέρνει... χαμόγελα