Εδώ φιλοξενείται το πρώτο Όσκαρ που κέρδισε Έλληνας σκηνογράφος το 1965… Εικόνα

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Μην ξεχάσετε… Στις 02.00 μετά τα μεσάνυχτα ξεκινά η 95η Τελετή Απονομής των Oscar.

Με την ευκαιρία αυτή αξίζει να θυμηθούμε ότι στις 5 Απριλίου του 1965, στην 37η Τελετή Απονομής Oscar, ο σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνογράφος, Βασίλης Φωτόπουλος κερδίζει το Oscar Ασπρόμαυρης Σκηνογραφίας για την ταινία Ζορμπάς ο Έλληνας.

Το Oscar του Βασίλη Φωτόπουλου βρίσκεται στo Μουσείο Μπενάκη, όπου μπορείτε να το θαυμάσετε…

Ο Αλέξης Ζορμπάς (Zorba the Greek) είναι βρετανοελληνική ταινία του 1964, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη με τους Άντονι Κουίν, Άλαν Μπέιτς, Ειρήνη Παππά και Σωτήρη Μουστάκα.

Η ταινία απέσπασε τρία βραβεία Όσκαρ το 1964, με σημαντικότερο το Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Λίλα Κέντροβα, στο ρόλο της Μαντάμ Ορντάνς. Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης (για ασπρόμαυρη ταινία) για τον Βασίλη Φωτόπουλο, Όσκαρ Φωτογραφίας (για ασπρόμαυρη ταινία) για τον Γουόλτερ Λάσαλι, καθώς και υποψηφιότητα Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Σωτήρη Μουστάκα.

Ήταν επίσης υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Προσαρμοσμένου Σεναρίου, Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου, τέσσερις Χρυσές Σφαίρες και για τρία Βραβεία Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η μουσική της ταινίας, την οποία έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης, έγινε παγκοσμίως γνωστή ως συρτάκι…

May be an image of 1 person and text

Ο Βασίλης Φωτόπουλος  ήταν ουσιαστικά κάτοχος κι ενός ακόμη Όσκαρ, για το οποίο όμως ουδέποτε υπήρξε υποψήφιος! Ο έλληνας σκηνογράφος είχε υπογράψει και τα 75 σκηνικά της ταινίας του Ελία Καζάν «Αμέρικα, Αμέρικα» (1962).

Ο σκηνοθέτης, όμως, αφαίρεσε από τους τίτλους της ταινίας το όνομα του Φωτόπουλου, αφήνοντας μόνο του Αμερικανού Τζιν Κάλαχαν, ο οποίος είχε την επιμέλεια των σκηνικών αντικειμένων. Το ακλόνητο επιχείρημα του Καζάν ήταν: «Μα ποιος θα πίστευε ότι αυτά τα σκηνικά έγιναν από ένα Ελληνόπουλο;».

Ο Βασίλης Φωτόπουλος το 1966 συνεργάστηκε με τον Φράνσις Φορντ Κόπολα στην ταινία You’re a Big Boy Now. Πέθανε στην Αθήνα, στις 14 Ιανουαρίου του 2007.