Αδιαφορούν… “Σβήνουν” από το χάρτη την ομορφότερη παραλία της Αττικής… Οικολογική καταστροφή

Περιβάλλον

Παρά τις εντονότατες διαμαρτυρίες των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής του Μαρκόπουλου συνεχίζεται η κατασκευή του αγωγού μήκους 53 χιλιομέτρων που θα ξεκινάει από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας και θα καταλήγει στην πανέμορφη και πεντακάθαρη μέχρι σήμερα θαλάσσια περιοχή της Χαμολιάς, απειλώντας με οικολογική καταστροφή ολόκληρο το θαλάσσιο μέτωπο της Ανατολικής Αττικής.

Στην ανατολική Αττική, ανάμεσα στην Βραυρώνα και στο Πόρτο Ράφτη, βρίσκεται η γραφική παραθαλάσσια περιοχή της Χαμολιάς, ένα υπέροχο μέρος με γαλαζοπράσινα νερά και μικρές νησίδες κοντά στη στεριά που κόβουν τον βοριά όταν φυσάει, με αποτέλεσμα να μην έχει ιδιαίτερο κύμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πόντιση του αγωγού θα πραγματοποιηθεί το χρονικό διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου του 2021, μια εξέλιξη που προβληματίζει έντονα τους κατοίκους της περιοχές γι’ αυτά που θα ακολουθήσουν. Και αυτό έχουν διαπιστώσει ότι δεν έχει γνωστοποιηθεί εδώ και τόσο καιρό η υφιστάμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, ώστε να γνωρίζουν το μέγεθος των συνεπειών που θα υπάρξουν από τα επεξεργασμένα λύματα.

Τι θα γίνει στην περιοχή της Χαμολιάς ~ Boom24.gr

Οι κάτοικοι της ακτογραμμής από Σχινιά – Νέα Μάκρη – Ραφήνα – Αρτέμιδα – Χαρμολιά – Πόρτο Ράφτη φοβούνται ότι όσα γίνονται συνιστούν οικολογικό έγκλημα για τον τόπο τους.

Τη διαχείριση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων θα αναλάβει η ΕΥΔΑΠ και αυτή τη στιγμή εκτελούνται έργα στο παραθαλάσσιο μέτωπο για την συγκόλληση/πόντιση του υποθαλάσσιου αγωγού μήκους ενός χιλιομέτρου. Μικρή Χαμολιά: Η ομορφότερη κρυφή παραλία της Αττικής -Μόλις μια ώρα από το κέντρο της Αθήνας [βίντεο] | TRAVEL | iefimerida.gr

Η τοπική αυτοδιοίκηση καταγγέλλει ότι η Εταιρεία Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης αρνήθηκε να δώσει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία παρεμπιπτόντως θα τροποποιηθεί καθώς στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Παιανίας – Κορωπίου θα μπουν και τα λύματα του δήμου Σαρωνικού.

Οπότε κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς αυτή τη στιγμή ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για το περιβάλλον και ειδικότερα για το παραλιακό και θαλάσσιο μέτωπο της περιοχής του Μαρκόπουλου αλλά και ενός μεγάλου τμήματος της Ανατολικής Αττικής αφού τα νερά προφανώς δεν μένουν στάσιμα αλλά ακολουθούν τα θαλάσσια ρεύματα. Άρα και η όποια τυχόν μόλυνση θα μεταφερθεί και σε άλλες περιοχές.