Σκουπιδότοπος και δημόσιο ουρητήριο το σπίτι του Κωστή Παλαμά – Πως θα τιμήσουν την ιστορία του

Πολιτισμός

Έτοιμο να καταρρεύσει είναι σήμερα το διώροφο νεοκλασικό σπίτι του μεγάλου ποιητή μας Κωστή Παλαμά, επί της οδού Περιάνδρου 5, στη συνοικία της Πλάκας, απέναντι και με θέα τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Σοβάδες πέφτουν από τους τοίχους, ενώ γκράφιτι «στολίζουν» το ιστορικό νεοκλασσικό. Σε αυτό το σπίτι πέθανε, στις 27 Φεβρουαρίου 1943, ο ποιητής και από αυτό ξεκίνησε η παλλαϊκή κηδεία του η οποία εξελίχθηκε σε αντικατοχική διαδήλωση.

Την ημέρα της κηδείας του, μάλιστα, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του για να του πει το στερνό αντίο. Ανάμεσά τους και σπουδαίες προσωπικότητες της εποχής μεταξύ των οποίων και οι Σπύρος Μελάς, Μαρίκα Κοτοπούλη, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Γιώργος Θεοτοκάς, Άγγελος Σικελιανός, Ηλίας Βενέζης, Ιωάννα Τσάτσου, Γιώργος Κατσίμπαλης, κ.ά.

Αυτή την ιστορική κατοικία θα επιδιώξει το Υπουργείο Πολιτισμού να αγοράσει έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συντήρηση και η ανάδειξή του και να μετατραπεί σε χώρο μελέτης και σπουδής της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας. Για το σκοπό αυτό την Πέμπτη θα συζητηθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων το θέμα της έναρξης των διαδικασιών για την απαλλοτρίωση ή την απευθείας αγορά της οικείας Παλαμά από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Εγκαταλελειμμένο το σπίτι του Κωστή Παλαμά στην Πλάκα (φωτογραφίες ...

Σήμερα το ακίνητο βρίσκεται σε τραγική κατάσταση διατήρησης, η οποία προσβάλλει όχι μόνον την μνήμη του μεγάλου μας ποιητή, αλλά και τον ελληνικό λαό, δεδομένου ότι από την οικία του Παλαμά ξεκίνησε την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας του, τον Φεβρουάριο του 1943, η αυθόρμητη αντίσταση του λαού στις δυνάμεις του Άξονα, καθώς χιλιάδες κόσμου συνόδευσαν την σορό του ποιητή στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς από τους ιδιοκτήτες για την πώληση του κτηρίου κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν.

Η οικία Κωστή Παλαμά στην Πλάκα είναι ένα διώροφο κτίριο που οικοδομήθηκε μέσα στη δεκαετία 1920-1930. Έχει τα χαρακτηριστικά ενός νεοκλασικού αστικού σπιτιού του Μεσοπολέμου με τα ακροκέραμα του γείσου του και τις σιδεριές στα μπαλκόνια.

Το 1935, ο Κωστής Παλαμάς, σε μεγάλη πια ηλικία, αναγκάστηκε να μετακομίσει, μετά την έξωσή του από την προηγούμενη κατοικία του στην οδό Ασκληπιού αριθμός 3, κατεδαφισμένη σήμερα όπου είχε ζήσει περισσότερα από σαράντα χρόνια (1894 – 1935), στο πλακιώτικο σπίτι της οδού Περιάνδρου 5. Στο σπίτι αυτό σ’ ένα από τα δύο διαμερίσματα του δευτέρου ορόφου κατοικούσε ο Παλαμάς, η σύζυγός του Μαρία Βάλβη και η κόρη τους Ναυσικά, μοιραζόμενος το σπίτι και με άλλους ενοίκους. Σε αυτή την οικία, ο Παλαμάς έγραψε πολλά από τα ποιήματα και λογοτεχνήματά του.

Στο υπουργείο Πολιτισμού περνά το διώροφο νεοκλασικό σπίτι του ...

Στο σπίτι αυτό έζησε ο Παλαμάς τα τελευταία χρόνια της ζωής του κι άφησε την τελευταία του πνοή, εν μέσω γερμανικής Κατοχής, στις 27 Φεβρουαρίου 1943. Στην πάνδημη κηδεία του, πλήθος κόσμου συνέρρεε στο σπίτι της οδού Περιάνδρου και στους γύρω δρόμους για να συνοδέψει τον ποιητή στην τελευταία του κατοικία. Η νεκρώσιμη ακολουθία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Δαμασκηνού, τελέστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1943 στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Στο σπίτι αυτό του Παλαμά γίνονταν τα βράδια, κυρίως τα Σαββατόβραδα, φιλολογικές συγκεντρώσεις με λογοτέχνες και λόγιους της εποχής, οι οποίοι συζητούσαν για την πνευματική ζωή και τη σύγχρονη λογοτεχνική κίνηση, αλλά και για τη μοντέρνα ευρωπαϊκή λογοτεχνία.

Στο φιλολογικό αυτό κύκλο του Παλαμά ανήκαν ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, ο Μιλτιάδης Μαλακάσης, ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, ο Ιωάννης Γρυπάρης, ο Ανδρέας Καρκαβίτσας, ο Λάμπρος Πορφύρας, ο Παύλος Νιρβάνας και άλλοι, οι οποίοι διάβαζαν στις βραδυνές τους συναθροίσεις έργα τους, κάθε νέα δημιουργία τους στην ποίηση, το θέατρο ή το διήγημα.

Παρέμβαση Μενδώνη για την διάσωση του σπιτιού του Κωστή Παλαμά ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *