Η φύση στο χωριό της αρκούδας φοράει τα φθινοπωρινά της…

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Το χωριό Νυμφαίο, ένας ορεινός οικισμός στη Φλώρινα, έχει χαρακτηρισθεί από το 1978 ως «διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός». Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί το παρουσιάζουν ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης…

Το χωριό περικλείεται από δάσος οξιάς και διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια και πετρόκτιστα σπίτια. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πόλος έλξης αξιόλογου τουρισμού.

Στην περιοχή δραστηριοποιείται η οργάνωση του Αρκτούρου, μία μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οικολογική οργάνωση, με ένα περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα και το λύκο. Βρίσκεται  ενάμισι χιλιόμετρο έξω από το χωριό. Στις εγκαταστάσεις αυτές φιλοξενούνται αρκούδες, οι οποίες έχουν κατασχεθεί από αρκουδιάρηδες και ζωολογικούς κήπους και αρκετοί λύκοι αντίστοιχα – ζώα για τα οποία θεωρείται αδύνατη η επανένταξη τους στο φυσικό περιβάλλον. Στα αρχαία ελληνικά Ἀρκτοῦρος σημαίνει «φύλακας των αρκούδων», από το ἄρκτος και το οὖρος (=φύλακας, προστάτης). Στο χωριό υπάρχει επίσης και το μισογκρεμισμένο στρατηγείο του Παύλου Μελά. Φωτογραφία Κ. Τσακαλίδη από ΑRCTUROS.