Σε αυτόν τον τόπο κυκλοφορούν τα βράδια τα περισσότερα είδη νυχτερίδας στην Ευρώπη

Και όμως συμβαίνει...

Η περιοχή των Πρεσπών έχει τη μεγαλύτερη ποικιλία ειδών νυχτερίδας στην Ευρώπη! Οι νυχτερίδες είναι τα μοναδικά ιπτάμενα θηλαστικά στον πλανήτη και αποτελούν τη 2η μεγαλύτερη ομάδα θηλαστικών με πάνω από 1.400 είδη. Συνολικά στη χώρα μας καταγράφονται 36 είδη νυχτερίδων, τα οποία είναι αυστηρώς προστατευόμενα.

Όλα τα είδη νυχτερίδας πλοηγούνται, προσανατολίζονται και κυνηγούν μέσω του ηχοεντοπισμού. Και πετούν με ταχύτητα 20 χιλιομέτρων την ώρα. Τα περισσότερα είδη νυχτερίδας έχουν ως τόπο διαμονής σπήλαια από τα οποία βγαίνουν τη νύχτα, καθώς είναι νυχτόβιες, για να τραφούν. Θεωρούνται σημαντικές όχι μόνο για τον έλεγχο των πληθυσμών των εντόμων, ορισμένα από τα οποία είναι παράσιτα σε καλλιέργειες (σκαθάρια, νυχτοπεταλούδες) ή φορείς ασθενειών (σκνίπες, κουνούπια), αλλά και για την επικονίαση φυτών και τη διασπορά σπόρων.

Είναι τα πιο μακρόβια θηλαστικά ζώα στον κόσμο σε σχέση με το μέγεθός τους. Μόνο 19 είδη θηλαστικών ζουν περισσότερο από τον άνθρωπο σε σχέση με το σωματικό μέγεθός τους. Τα 18 είναι είδη νυχτερίδων. Μάλιστα ένα είδος που έχει αφτιά σαν ποντικιού (Myotis), ζει γύρω στα 37 χρόνια, ενώ θα έπρεπε να ζει μόνο τέσσερα χρόνια με βάση το μέγεθος του. Το 19ο είδος θηλαστικού που ζει περισσότερο από τον άνθρωπο είναι ένας παράξενος αφρικανικός άτριχος τυφλοπόντικας.

Σύνολο επισκέψεων 3,363 , Σήμερα 3