Το βυζαντινό ναυάγιο που προκάλεσε η θαλασσοταραχή. Τι κρύβεται στο βυθό του Παγασητικού. Εικόνες

Ο τόπος μας

Πρόκειται για τον νέο υποθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο του Δυτικού Παγασητικού. Είναι το βυζαντινό ναυάγιο στο Ακρωτήριο Τηλέγραφος.

Στον πυθμένα της βορειοανατολικής ακτής του ακρωτηρίου Τηλέγραφος βρίσκονται τα κατάλοιπα του φορτίου ενός πλοίου της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου. Το φορτίο του αποτελούνταν αποκλειστικά από εμπορικούς αμφορείς. Η ανασκαφή και μελέτη των αμφορέων έδειξε ότι μετέφεραν κρασί, γάρο, φρούτα και ελιές, με κύρια προέλευση την Ηπειρωτική Ελλάδα και το Ανατολικό Αιγαίο. Προορισμός του πλοίου θα ήταν ένα από τα λιμάνια του Παγασητικού κόλπου, για να ανταλλάξει το εμπόρευμά του με δημητριακά.

Πιθανότατα, μια θαλασσοταραχή αναποδογύρισε το πλοίο και το φορτίο του χάθηκε στον βυθό μέχρι την «ανάκτηση» του από την έρευνα του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών. Ο επισκέπτης δύτης μπορεί να παρατηρήσει τον χώρο και τα ίχνη της υποβρύχιας ανασκαφής, όπου διατηρείται μέρος του διάσπαρτου φορτίου. Το συγκεκριμένο ναυάγιο βρίσκεται σε μικρό βάθος, οπότε είναι πρόσφορη η κατάδυση ακόμα και για αρχάριους.

Οι νέοι υποθαλάσσιοι αρχαιολογικοί χώροι συνθέτουν μαζί με τον ενάλιο αρχαιολογικό χώρο της Αλοννήσου ένα μοναδικό υποθαλάσσιο αρχαιολογικό πάρκο μοναδικής καταδυτικής εμπειρίας σε διεθνές επίπεδο. Οι φωτογραφίες είναι του Στέφανου Κόντου και αναδημοσιεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού.

Μπορεί να είναι εικόνα φύση

Διαδώστε το Εδώ ζεις