Ίσως εδώ βρίσκεται ο τάφος της Ιφιγένειας που θυσιάστηκε για να αποπλεύσει ο στόλος για την Τροία. Βίντεο

Πολιτισμός

Βλέπετε το Ναό της Αρτέμιδος του αρχαιολογικού χώρου της Βραυρώνας. Ήταν και είναι από τους σημαντικότερους ιερούς και αρχαίους χώρους στην Αττική και ήταν χτισμένος σε υπόγειο ρεύμα του Ερασίνου ποταμού όπου βγαίνει νερό. Σήμερα σώζονται μόνο τα θεμέλια του ναού καθώς και κίονες της δωρικής στοάς του ιερού. Κατά την αρχαιότητα τελούνταν εκεί τα “Βραυρώνια”, τελετή ευρέως γνωστή σε όλη την Αττική προς τιμήν της θεάς Άρτεμις.

Στο ναό αυτό της Αρτέμιδος κοριτσάκια ηλικίας 5 με 10 ετών έμεναν εκεί προσφέροντας κάποιες υπηρεσίες στη θεά. Ήταν για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Ονομάζονταν τα κορίτσια χαρακτηριστικά “άρκτοι” δηλαδή αρκούδες. Ο λόγος ήταν ότι τα παιδιά αυτά τα είχαν υποσχεθεί οι μάνες τους πριν γεννηθούν στην Άρτεμη για να γεννηθούν γερά. Ως εκ τούτου εκείνη ήταν προστάτιδα των λεχώνων και τον επίτοκων. Όταν αυτά μεγάλωναν πιστευόταν ότι είχαν τη βοήθειά της σαν γίνονταν σύζυγοι. Ήταν γυμνές ή με κροκωτούς χιτώνες και στεφάνι στην κόμη. Βρίσκονταν τριγύρω από το βωμό και χόρευαν και αυτό γινόταν μέχρι την ωρίμανσή τους.

Μετά τους Περσικούς πολέμους ο ναός ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε. Σήμερα σώζεται η θεμελίωσή του και η στοά του ιερού. Λένε ότι ο τάφος της ιέρειας της Αρτέμιδος, της Ιφιγένειας, που θυσίασε ο πατέρας της για να φυσήξει ούριος άνεμος και να αποπλεύσει ο στόλος για την Τροία, βρίσκεται κάπου εδώ. Ο Ευρυπίδης , ποιητική αδεία, γράφει ότι η Άρτεμις άρπαξε την Ιφιγένεια από το θυσιαστήριο, την μετέφερε στη χώρα των Ταύρων, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και από εκεί την έφερε στη Βραυρώνα, ως πρωθιέρεια στο ναό της.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βραυρώνας, είναι πολλά τα αναθήματα προς τιμή της Αρτέμιδος, προστάτιδος της γυναικείας γονιμότητας. Είναι δεκάδες τα ευρήματα που μπορεί κανείς να δει σ’ ένα από τα ωραιότερα αρχαιολογικά Μουσεία της Αττικής.

Δείτε ένα ωραίο βίντεο από το υπουργείο Πολιτισμού.

Διαδώστε το Εδώ ζεις