Ένα παγκόσμιο μουσείο γιορτάζει… Στεγάζει τα διασημότερα έργα της κλασικής αρχαιότητας… Βίντεο

Πολιτισμός

Σήμερα, 20 Ιουνίου 2021, το Μουσείο Ακρόπολης κλείνει τα 12 χρόνια λειτουργίας του, έχοντας διανύσει την πιο δύσκολη χρονιά του, αφού παρέμεινε κλειστό για περισσότερους από έξι μήνες λόγω της πανδημίας της νόσου Covid-19.

Το μουσείο κτίστηκε για να στεγάσει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στους πρόποδές του καλύπτοντας μία ευρεία χρονική περίοδο από την Μυκηναϊκή περίοδο έως την Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται πάνω στον αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάννη, κατάλοιπο των Ρωμαϊκών και πρώιμων βυζαντινών Αθηνών

25 προσλήψεις στο Μουσείο της Ακρόπολης

Το πρώτο μουσείο για τα ευρήματα της Ακρόπολης θεμελιώθηκε στα νοτιοανατολικά του Παρθενώνα στις 30 Δεκεμβρίου 1865 και ολοκληρώθηκε το 1874 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Παναγή Κάλκου. Λίγα χρόνια αργότερα, στις ανασκαφές του 1885–1890, ανακαλύφθηκαν τα γλυπτά που είχαν καταστρέψει οι Πέρσες κατά την Δεύτερη περσική εισβολή στην Ελλάδα και το μικρό μουσείο παρουσίασε ανάγκη για περισσότερο χώρο. Γι’ αυτόν τον λόγο κατασκευάστηκε στα 1888 ένα μικρότερο κτήριο στα ανατολικά του υπάρχοντος κτηρίου, στο οποίο τοποθετήθηκαν οι λιγότερο σημαντικές αρχαιότητες.

Το νέο κτήριο του μουσείου θεμελιώθηκε το 2003, σύμφωνα με τα σχέδια του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Bernard Tschumi και άνοιξε για το κοινό στις 21 Ιουλίου 2009. Στις 20 Ιουλίου του 2009, πραγματοποιήθηκαν, μεγαλοπρεπώς, τα εγκαίνια του Μουσείου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, παρουσία του Προέδρου της ΕΕ και πλήθους ξένων ηγετών.

Ο τότε υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, σε μια συμβολική κίνηση, που μεταδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, τοποθέτησε κομμάτι μαρμάρου που επεστράφη από το Μουσείο του Βατικανού, σε μετόπη του Παρθενώνα. Η κίνηση αυτή συμβόλισε το ελληνικό αίτημα για επανένωση των μαρμάρων στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Σήμερα, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι στο σύνολό του 25.000 τ.μ. και διαθέτει εκθεσιακούς χώρους με εμβαδόν 14.000 τ.μ., δέκα φορές μεγαλύτερους από ό,τι στο παλιό Μουσείο. Το νέο Μουσείο προσφέρει όλες τις υπηρεσίες που απαιτούνται από ένα παγκόσμιο μουσείο του 21ου αιώνα.

Μία από τις προκλήσεις του έργου που στέφθηκαν με επιτυχία ήταν η ενσωμάτωση στον σχεδιασμό του Μουσείου του συνόλου των αρχαιολογικών ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν στο οικόπεδο και η ανάδειξή τους. Σήμερα τα ευρήματα αυτά είναι ορατά από τους επισκέπτες μέσα από το γυάλινο δάπεδο.

Το κτήριο εδράζεται σε 92 αντισεισμικά εφέδρανα, δηλαδή η κατασκευή είναι πλήρως θωρακισμένη έναντι σεισμού. Ο σκελετός του κτηρίου είναι οπλισμένο σκυρόδεμα και χάλυβας και ο εσωτερικός πυρήνας είναι επενδεδυμένος με πλάκες προκατασκευασμένου σκυροδέματος με διατρήσεις, όπου απαιτείται, για τη βελτίωση της ακουστικής του χώρου.

Η εντυπωσιακή γυάλινη πρόσοψη, που επιτρέπει την οπτική αλληλεπίδραση με την Ακρόπολη και αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό του Μουσείου, έχει κατασκευαστεί από γυαλί μέγιστης καθαρότητας, με επίστρωση για την προστασία από την υπέρυθρη ακτινοβολία και κεραμική εκτύπωση για σκίαση.

Οι εκθεσιακές ενότητες του Μουσείου αναπτύσσονται σε τέσσερα επίπεδα:

– Στο ισόγειο παρουσιάζονται ευρήματα από τα ιερά και τον οικισμό που αναπτύχθηκε στις πλαγιές της Ακρόπολης σε όλες τις ιστορικές περιόδους.

– Στον πρώτο όροφο, σε κυκλική πορεία, ξετυλίγεται ολόκληρη σχεδόν η ιστορία της κορυφής του βράχου, από την 2η χιλιετία π.Χ. έως το τέλος της αρχαιότητας.

– Στον τρίτο όροφο αναπτύσσεται ο γλυπτός διάκοσμος του Παρθενώνα, του μεγαλύτερου ναού της Ακρόπολης.

– Στη βάση του κτηρίου απλώνονται τα ερείπια της αρχαίας αθηναϊκής συνοικίας που έφερε στο φως η αρχαιολογική ανασκαφή.

Δείτε το βίντεο του Μουσείου της Ακρόπολης

Διαδώστε το Εδώ ζεις