Από τις ιστορικότερες μονές… Γιατί προσελκύει χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο. Εικόνα

Ταξιδεύοντας...

Είναι η Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω.

Πρόκειται για κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο με παμβαλκανική ακτινοβολία και από τις ιστορικότερες Μονές της Μακεδονίας. Η οικουμενική του διάσταση προσελκύει πλήθος προσκυνητών- επισκεπτών.

Βρίσκεται στη χαράδρα του Ενιπέα, σε οχυρό πλάτωμα με βραχώδες υπέδαφος εμπλουτισμένου από πηγές νερού και σε υψόμετρο 850 μ. Η Μονή του Αγίου Διονυσίου ιδρύεται ως Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή στις αρχές του 16ου αιώνα από τον Άγιο Διονύσιο σύμφωνα με τουρκικό έγγραφο της 17/26 Απριλίου 1542 που βρίσκεται στην κατοχή της Μονής.

Ενδυναμώθηκε οικονομικά στην περιοχή του Ολύμπου έχοντας στην κατοχή της μετόχια, υδρόμυλους, ποίμνια, την εκμετάλλευση του δάσους, σημαντική βιβλιοθήκη, (δεν υπάρχει σήμερα) και σκευοφυλάκιο με εξαίρετης αξίας σκεύη και άμφια μέρος από τα οποία σώζεται στη «Σκἀλα» μετόχι της Μονής στο Λιτόχωρο.

Διαθέτει τέσσερα παρεκκλήσια. Στο μεγαλύτερο σε διαστάσεις βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Διονυσίου. Τα τελευταία χρόνια το υπουργεό Πολιτισμού έχει προβεί σε ενέργειες στερέωσης και αποκατάστασης της Βόρειας Πτέρυγας που επαναλειτουργεί, του Καθολικού, της Νότιας πτέρυγας, των Κελλιών, και ενίσχυση της θεμελίωσης της Νότιας και Δυτικής Πτέρυγας. Σήμερα εξελίσσεται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, έργο αποκατάστασης του Κωδωνοστασίου, της Δυτικής Πτέρυγας και του Ηγουμενείου με σκοπό να καταστεί λειτουργικό για την μοναστική Κοινότητα.

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε στην υποβολή του φακέλου για την υποψηφιότητα του Ολύμπου για την ένταξή του στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO.