“Σώθηκαν” δεκάδες νεογέννητα… Δώρο ζωής από γυναίκες που πρόσφεραν το μητρικό γάλα τους

Κοινωνία

Ένα χρόνο λειτουργίας συμπλήρωσε η Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος του νοσοκομείου Παπαγεωργίου όπου δεκάδες πρόωρα νεογνά που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής στη Θεσσαλονίκη έλαβαν μητρικό γάλα που πρόσφεραν πολλές γυναίκες.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της Τράπεζας, μέχρι σήμερα συλλέχθηκαν, ελέγχθηκαν, παστεριώθηκαν και διατέθηκαν 320 λίτρα μητρικού γάλακτος από 37 δότριες. Το πολύτιμο αυτό γάλα έλαβαν 72 πρόωρα νεογνά, ενώ «γεφυρώθηκαν» οι ανάγκες εννέα πρόωρων νεογνών στις δύο μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Ιπποκράτειου. Η Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος του Παπαγεωργίου είναι η μοναδική σε λειτουργία στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ η αντίστοιχη Τράπεζα, που εγκαινιάστηκε το Μάρτιο του 2019 στο Ιπποκράτειο δεν έχει λειτουργήσει ακόμη, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Προτάσσοντας το σύνθημα «Κάθε σταγόνα μετράει», οι υπεύθυνοι της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος του Παπαγεωργίου προτρέπουν τις μητέρες να δωρίσουν το γάλα τους στα πρόωρα νεογνά, καθώς η ζήτηση δεν σταματά ποτέ και παράλληλα τονίζουν ότι το μητρικό γάλα θωρακίζει τα πρόωρα νεογνά που είναι ευάλωτα και νοσηλεύονται. Όταν οι μητέρες τους δεν μπορούν να παράγουν αρκετό γάλα, τότε η δωρεά αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας, αφού το μητρικό γάλα μπορεί να προστατεύσει από λοιμώξεις, να βελτιώσει τον ρυθμό ανάπτυξης και να μειώσει τη νοσηρότητα και τον χρόνο νοσηλείας.

Γιατί, όμως, το μητρικό γάλα θεωρείται αναντικατάστατο και η ιδανικότερη τροφή για τα βρέφη;

Σύμφωνα με την Ομάδα Μητρικού Θηλασμού του “ΜΗΤΕΡΑ”, το μητρικό γάλα στο ξεκίνημα της παραγωγής του, δηλαδή από την 1η ως την 4η ημέρα, ονομάζεται πύαρ. Στη συνέχεια όμως από την 4η ως την 14η ημέρα αρχίζει η παραγωγή του μεταβατικού γάλακτος και τέλος από την 14η ημέρα ξεκινά η παραγωγή του ώριμου γάλακτος.

Το πύαρ χαρακτηρίζεται ως το «πρώτο εμβόλιο», διότι περιέχει υψηλή συγκέντρωση ανοσοσφαιρινών. Επίσης, περιέχει νάτριο, χλώριο, πρωτεΐνες, λευκοκύτταρα, λακτοφερίνη, επιδερμικό αυξητικό παράγοντα και καροτίνη. Επιπλέον, αποτελείται από λιπίδια, πρωτεΐνες, επιδερμικό αυξητικό παράγοντα, ταυρίνη, νουκλεοτίδια και καρνιτίνη. Ακόμη, περιέχει υδατάνθρακες, σίδηρο και ηλεκτρολύτες, βιταμίνες, κύτταρα και ανοσοσφαιρίνες, ανοσοποιητικούς παράγοντες καθώς και άλλους παράγοντες όπως η θυρεοειδική ορμόνη, η λεπτίνη και η γαστρίνη.

Το μητρικό γάλα «ασπίδα» σε παθήσεις - ΤΑ ΝΕΑ

Ακόμη, ο αυξητικός παράγοντας που περιέχεται στο μητρικό γάλα, συμβάλει στην ομαλή ωρίμανση του εντερικού σωλήνα και την πρόληψη της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας, η οποία αποτελεί συχνή επιπλοκή κυρίως στα πρόωρα νεογνά. Παράλληλα, περιέχει λακτόζη και τον παράγοντα bifidus όπου προστατεύει από τη διείσδυση των εντεροπαθογόνων μικροοργανισμών. Επιπρόσθετα, ο σίδηρος του μητρικού γάλακτος απορροφάται καλύτερα από το έντερο. Τέλος, μέσω του μητρικού γάλακτος τα βρέφη προετοιμάζονται στην πρώτη τους έκθεση σε αλλεργιογόνους παράγοντες, ώστε η εκδήλωση τροφικής αλλεργίας να είναι λιγότερο πιθανή.

Διαδώστε το Εδώ ζεις