Κάτι παραπάνω από εμφανής είναι η παρουσία μεδουσών σε θάλασσες της Ελλάδας, προκαλώντας ανησυχία στους λουόμενους. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο που προκύπτει με την απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας και τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το περασμένο διάστημα.
Τα τελευταία 24ωρα έχουν εμφανιστεί κοπάδια μεδουσών στον Θερμαϊκό Κόλπο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για ένα κοινό είδος μέδουσας που φέρει την ονομασία Aurelia Aurita, που λόγω των καιρικών μεταβολών παρουσίασε μια πρώιμη αναπαραγωγική συμπεριφορά. Οι συγκεκριμένες μέδουσες έχουν μικρό βαθμό επικινδυνότητας, ωστόσο συνίσταται σε λουόμενους να την αποφεύγουν, καθώς ορισμένα είδη εκκρίνουν βλέννα που μπορεί να προκαλέσει κνησμό και ερεθισμό στο δέρμα.
Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσουν
Ζουν σε ομάδες και το τσίμπημά τους προκαλεί κνησμό και παράλυση της λείας τους. Τρέφονται με μικρά ψάρια και ζωοπλαγκτόν, τα οποία συλλαμβάνουν με τα πλοκάμια τους.
Την κοινή μέδουσα, η οποία ζει στο Αιγαίο και στο Κρητικό πέλαγος, ο ελληνικός λαός την ονομάζει τσούχτρα, επειδή μόλις ακουμπήσει το ανθρώπινο σώμα, εκκρίνει ένα υγρό το οποίο προκαλεί τσούξιμο και κνησμό.
Για τα τσιμπήματα ενός συγκεκριμένου είδους μέδουσας, μπορεί να τοποθετηθεί ξίδι στην πληγή. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και νερό της θάλασσας αν δεν είναι άμεσα διαθέσιμο το ξίδι. Δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται φρέσκο νερό, γιατί η αλλαγή της ωσμωτικής τονικότητας μπορεί να απελευθερώσει επιπλέον δηλητήριο. Για τον ίδιο λόγο θα πρέπει να αποφεύγεται ο κνησμός του τραύματος, η χρήση οινοπνεύματος, αμμωνίας και παρόμοιων ουσιών. Ένα ζεστό μπάνιο μπορεί επίσης να βοηθήσει, με εξαίρεση την περίπτωση υποθερμίας.
Η αφαίρεση των πλοκάμων μπορεί να γίνει με το χέρι, με τη χρήση ειδικών γαντιών. Έπειτα από την αφαίρεση μεγάλων κομματιών από μέδουσες, στο τραύμα μπορεί να μπει αφρός ξυρίσματος και με την άκρη ενός μαχαιριού, με ένα ξυράφι ή με πιστωτική κάρτα να αφαιρεθούν όλα τα εναπομείναντα κνιδοκύτταρα.
Εκτός από τη χορήγηση πρώτων βοηθειών, για να μειωθεί ο κνησμός, μπορούν να χορηγηθούν αντιισταμινικές ουσίες στον ασθενή. Οδοντόκρεμα με σόδα και πάγος εναλλακτικά μπορούν επίσης να δοθούν στο θύμα για την απομάκρυνση του δηλητηρίου.
Και στην Κίνα τις τρώνε…
Το μαγείρεμα της μέδουσας -κάποια βρώσιμα είδη της θεωρούνται μεγάλη λιχουδιά στην Νοτιοανατολική Ασία. Οι μέδουσες είναι σημαντική πηγή τροφής για τους Κινέζους αλλά και σε άλλες ασιατικές χώρες. Ενδεικτικά, στην Κίνα, οι επεξεργασμένες μέδουσες αφαλατώνονται με εμβάπτιση στο νερό όλη τη νύχτα και τρώγονται μαγειρεμένες ή ωμές. Συχνά σερβίρονται ως σαλάτα, μαζί με λαχανικά. Στην Ιαπωνία τις πλένουν, τις κόβουν σε λωρίδες και τις σερβίρουν ως ορεκτικό με ξίδι. Είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και κολλαγόνο, αλλά χαμηλές σε θερμίδες και χωρίς λιπαρά.
Ένα like φέρνει... χαμόγελα