Διάβασαν το άρθρο 807
Ο μικρός Μαυροπελαργός, ένα σπάνιο πτηνό, εντοπίστηκε στις αρχές Αυγούστου από οδηγό rafting να παλεύει με τα ορμητικά νερά του Βοϊδομάτη στην Ήπειρο, πιθανότατα ως αποτέλεσμα μίας από τις πρώτες -πολύ συχνά ανεπιτυχείς- προσπάθειές να αφήσει τη φωλιά.
Μετά από κινητοποίηση πολλών ανθρώπων, το νεαρό πουλί μεταφέρθηκε σε ασφαλή χώρο στην περιοχή της Κόνιτσας και του προσφέρθηκε τροφή για μερικές ημέρες, ενώ παράλληλα του τοποθετήθηκε δορυφορικός πομπός. Τελικά, ο “Αλέκος”, όπως ονομάστηκε ο μικρός Μαυροπελαργός, άφησε τον τόπο όπου γεννήθηκε και ξεκίνησε το ταξίδι προς τον Νότο, όπως σημειώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Η απαιτητική συνεχής πτήση του πάνω από τη θάλασσα διήρκησε περίπου 16 ώρες, μέχρι ο πομπός να στείλει ξανά σήμα από τη βόρεια ακτή της Λιβύης, σημάδι ότι πέρασε με επιτυχία αυτή την πρώτη μεγάλη δοκιμασία της ζωής του! Από εκεί, ακολουθώντας και πάλι νότια κατεύθυνση, ξεπέρασε και το μεγάλο εμπόδιο διάσχισης της ερήμου Σαχάρας, και έφτασε στους τόπους διαχείμασης των Μαυροπελαργών στη στενή ζώνη του Σαχέλ στην κεντρική Αφρική, μεταξύ της Σαχάρας και της τροπικής σαβάνας. Εκεί θα περάσει όλη την χειμερινή περίοδο, μέχρι τα μέσα της άνοιξης.

Ο Μαυροπελαργός είναι ένα σπάνιο πτηνό που κινδυνεύει με εξαφάνιση σύμφωνα με το “Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλοζώων της Ελλάδας”. Είναι ένα μοναχικό και ντροπαλό πουλί και δεν φωλιάζει σε αποικίες ούτε κοντά στον άνθρωπο. Προτιμά τα δάση με μεγάλα δέντρα, κυρίως κωνοφόρα, όπου και χτίζει τη φωλιά του και δεν δέχεται την παρουσία άλλων ατόμων του είδους του σε μια περιοχή 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου. Είναι μονογαμικό και μετά το ζευγάρωμα γεννά 2-6 αυγά ένα κάθε 2 ημέρες. Tρέφεται με φίδια, σαύρες, βατράχια, φρύνους, αρουραίους, ποντίκια, τυφλοπόντικες, έντομα και με αυγά και νεοσσούς άλλων πουλιών.
Στην Ελλάδα το συναντάμε στην Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Λέσβο και την βόρειο Θεσσαλία σε δασικές περιοχές. Οι σημαντικότερες είναι το δάσος της Δαδιάς, τα στενά του Νέστου όπου φωλιάζουν τα μισά από τα περίπου 50 ζεύγη που φωλιάζουν στην Ελλάδα, ο Όλυμπος, η Χαλκιδική και η Πίνδος.